Ana SayfaBankacılıkBanka karlarında düşüş bekleniyor---

Banka karlarında düşüş bekleniyor

2 / 7
Banka karlarında düşüş bekleniyor
26 Ekim 2015 - 13:26 www.finansgundem.com

GELİR KALİTESİ DÜŞÜYOR

Şeker Yatırım Bankacılık Analisti Övünç Gürsoy, üçüncü çeyreğin ge­lir kalitesi açısından zayıf olduğunu belirtiyor. Gürsoy, "Çekirdek gelirler­de çeyreksel yatay seyreden kredi ge­tirişi/mevduat maliyeti makası ve ko­runan komisyon gelirleri sayesinde sadece yüzde 2 azalma öngörüyoruz. Bununla beraber TÜFE'ye endeksli menkullerin getirileri üçüncü çeyrek­te azalarak banka kârlarını olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle, net faiz marjında çeyreksel 32 baz puan da­ralma olacağını düşünüyoruz" diyor. Övünç Gürsoy, swap kaynaklı artan sermaye piyasası zararlarının üçüncü çeyreği baskı altına alacağını söylü­yor. Gürsoy'a göre devam eden ko­misyon geri ödemeleri ve TL'deki de­ğer kaybının neticesinde şişen faali­yet giderleri de, ikinci çeyrek sonrası azalan özel karşılık giderlerine rağ­men banka kârlarını baskılayacak.

Bu beklentiler, halka açık tüm bankalar için geçerli mi? Tabloda da görüldüğü üzere, çeyreksel ve yıllık bazda yalnızca Vakıfbank'ın kârlılığı­nı yükseltmesi bekleniyor. Vakıf­bank'ın çeyreksel bazda güçlü kâr ar­tışı ile öne çıktığını ifade eden Yatı­rım Finansman araştırma birimi, ban­kanın karşılık politikasında değişikli­ğe gitmesi nedeniyle, donuk kredi portföyü için ayırdığı karşılıkların dü­şürülmesiyle tek seferlik gelir kay­detmesini bekliyor. "Akbank'ın TÜ­FE'ye endeksli bonolar için yaptığı muhasebe yöntemi, bu çeyrek göre­celi olarak daha güçlü net faiz geliri kaydetmesine neden olabilir" diyen kurum yetkilileri, Akbank'ın net kârının çeyreksel olarak benzer gerçek­leşmesini öngörüyor.

Global Menkul Değerler'in kı­demli bankacılık analisti Sevgi Onur ise mevduat bankaları arasında Vakıfbank'ın en kuvvetli sonuçlarını açıklamasını beklediklerini dile geti­riyor. Onur, "Öte yandan İş Banka­sı'nın (çeyreksel bazda yüzde -46) ve Garanti Bankası'nın (çeyreksel bazda yüzde -42) ise en zayıf sonuçlan açık­lamasını bekliyoruz" diyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster