3- GİDER/GELİRDE İYİLEŞME SÜRECEK
YÜZDE 10 TOPARLADI
Banka bilançolarında ilk olarak bakılan kalemlerden biri gider/gelir oranı. Çünkü bu kalem, oyuncuların maliyet etkinliği dolayısıyla kârlarını direkt etkiliyor. Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür, artan rekabet ortamı ve zorlu piyasa koşullarında bankaların bu oranı artırmak için verimliliği yükseltmeye yoğun çaba sarf ettiği düşüncesinde. Gür, “Gider/gelir rasyosu, 2016 sonundaki yüzde 40’tan bugün yüzde 30’lara yaklaştı. Bu yılın sonunda, bu rasyoda 2018’e göre daha da iyileşme bekliyoruz" diyor. Bu kalemde sektörün dijitalleşme ve teknolojiden maksimum faydalanması nedeniyle yıl sonunda 1-2 puanlık daha toparlanma bekleniyor.
ÜCRET ARTIŞLARI SÜRMEZ
Tabii burada son bir yılda bankaların gelirde önemli payı olan ücret ve komisyonlarda önemli artışlara gitmesi de etkili oldu. Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu, burada yıllık bazda yüzde 30’a varan artışlar olduğuna dikkat çekiyor.
Yalnız bu artış tablosu, Akkoyunlu’nun belirttiği gibi kredi hacminin yavaş gittiğini düşününce, sürdürebilir görünmüyor. Şeker Yatırım Bankacılık Analisti Sevgi Onur, ücret ve komisyon gelirlerinde yüzde 29 artış beklerken, ticari zarar ve beklenen zarar karşılıklarında yüksek seyrin devam edeceğini öngörüyor. GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan da “Bankalar kredilerdeki yavaşlamanın etkisini, gelirlerini artırabilmek adına ücret ve komisyonlarla kompanse etmeye çalışıyor. Fakat uzun vadede ana çözüm, işin doğası olduğu gibi yeniden kredi vermekte” diyor.
Gür, “Yılın ikinci yarısında, piyasalarda normalleşmenin hızlanmasıyla bankalar likiditede biraz daha gevşeme gösterecek. Yılsonun- da mevcut seviyelerin yüzde 140’larda olmasını bekliyoruz” diyor.
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil de benzer fikirde: “Sektörün likiditesi iyi durumda.
Bunu dışarıdan borç almada sorun olmamasından da görüyoruz. Kaldı ki sektör likiditesi fazla olduğundan dış borçlanmasını kendi isteğiyle kendi azaltıyor.” İş Yatırım Araştırma Müdürü Bülent Şengönül, kredi büyümesinin bugünkü gibi yavaş olduğu ortamda bankaların üzerinde kısa vadede bir likidite baskısı beklemiyor. Nurol Bank Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akkurt da likidite oranlarının bir yıllık süreçte paralel gideceğini düşünüyor.
siz inceleyin söyleyin hangisini alalım. bize bırakırsanız halk bank alıyoruz
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.