Ana SayfaPara PiyasaABD ekonomisinde iniş zamanı mı?---

ABD ekonomisinde iniş zamanı mı?

9 / 11
ABD ekonomisinde iniş zamanı mı?
05 Eylül 2018 - 15:20 www.finansgundem.com

GÜVENİLİR GÖSTERGELER İNİŞİ İŞARET EDİYOR

Borca ve maliyetine odaklanmak akıllıcadır çünkü bono faiz oranları resesyon tahmininde olağanüstü bir karneye sahiptir ve nitekim, şimdi de birisini tahmin etmek üzereler. Uzun vadeli Hazine bonolarının (10 yıllık) getirisi kısa vadeli olanların (3 aylık) getirisinin altına düştüğünde-getiri eğrisinin tersi- resesyon yolda demektir. Son 50 yılda, bu test yanlış pozitif işaret vermedi ya da yaklaşan inişi göstermekte başarısız olmadı. Getiri eğrisinin tersine dönmesi her zaman için resesyona eşdeğerdir ve burada sorulması gereken tek soru, resesyona girmeden önce mevcut dönemin ne kadar süreceği; 2008-09 resesyonundan önce bu dönem 16 ay sürmüştü ama normal ortalama 10 aydır.

Temmuz ortası itibariyle, getiri eğrisi henüz ters dönmüş değildi ancak ters dönmeye doğru gidiyordu; nitekim, Haver Analytics’e göre, 2008 yılı mali krizi ve resesyonundan tam öncesine göre çok daha yakın bir noktada.

Aşağıya doğru gidişin bir başka oldukça güvenilir işareti ise şaşırtıcı: işsizlik oranı grafiğindeki çukur. Bu absürd gelebilir çünkü düşük işsizlik oranı ekonominin güçlü bir şekilde büyüdüğünün göstergesidir. Ancak son derece düşük işsizlik aynı zamanda genişlemenin sınırlara dayandığını gösteriyor. Son 65 yıldır, bu gösterge hiçbir zaman bu durumu göz ardı etmedi ve asla yanılmadı.

Bu tabloyu daha da komplike hale getiren ise, çukur somut bir şekilde ortaya çıkıncaya kadar emin olamamamız, işsizlik mayıs ayında yüzde 3,8’le son 17 yılın en düşük seviyesine geriledi ve daha sonra iş arayan daha fazla sayıda insanın iş gücüne katılmasıyla haziran ajanda yüzde 4’e çıktı. Bunun dip olup olmayacağı en az birkaç ay daha bilinmeyecek. Yine de şimdilik, en azından böyle bir döngüye yakın olmadığımızın kulağa pek inandırıcı gelmediğini söyleyebiliriz.

Hangi göstergelerin resesyon tahmininde en iyi sonucu vereceğini bilmeye ek olarak, aynı zamanda bununla ilgili kime sormamamız gerektiğini de biliyoruz: Ekonomistler. Korkunç oldukları konulardan biri de bu. Tüm dünyada, çok uzun süreler boyunca, ekonomistler resesyonları başlamadan birkaç ay önce bile tahmin edemediler. Ned Davis Research ABD’de ekonomistlerin tümünün 1970 yılından beri tam yedi resesyonu bilemediklerini ortaya koyuyor. Nitekim, ekonomistler ancak başladıktan sonra bile resesyonu “öngörmüyorlar” ve hatta başladıktan sonra da, erken dönemde anlasalar bile rakamlarını ancak, resesyonun bitimine yakın revize edebiliyorlar. Ekonomistler, ekonominin nasıl işlediğini anlamamız konusunda bize yardım etmede son derece önemli bir rol oynuyorlar ama inişleri tahmin etmede özellikle yavaşlar.

Resesyon ortaya çıkıncaya kadar uzmanlar resesyonun geldiğini bize söylemeyecekleri için bunu hatırlamak önemli. Kısacası, buna hazır olmak size kalmış mesajı çıkıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gokhan temiz06 Eylül 2018 01:59

    amerika uzulmesin turkiye kurtair ne de olsa hersey turkiye de amerikan mali yollarda chevrolet araba hastanelerde genaral elekririk cihazlari gazli iceceklerde pepsi fanta yedigun coca cola dondurma ooooo sakalimizi bile jilette ile kesiyoruz sen rahat ol amerika arkanda biz variz

  • akbaba05 Eylül 2018 23:09

    borsa gündem ABD BİŞEY OLMAZ BİZ KENDİMZE BAKLAIM

  • facts05 Eylül 2018 17:32

    Bizdeki kamu ve özel sektör borcunun kat ve katı ABD olduğu halde, bizde ki (hatta gelişmekte olan tüm ülkelerde olan) krizi köpürtenler konu ABD olduğunda sus pus. Gidin ABD de yaşayın onlarla batın inşallah. Biz "Reis" le çıkarız.

  • yavuz eren05 Eylül 2018 16:21

    Iste bunlar hep dis mihraklarin oyunu. Trump reis buyuk oyunu bozar. Herkes yastik altindaki TLsini bozdursun demis.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster