Ana SayfaPara PiyasaABD ekonomisinde iniş zamanı mı?---

ABD ekonomisinde iniş zamanı mı?

8 / 11
ABD ekonomisinde iniş zamanı mı?
05 Eylül 2018 - 15:20 www.finansingundemi.com

PEK ÇOK ŞİRKET ŞİMDİDEN KALDIRAÇLANMIŞ DURUMDA

Federal borçtan kaynaklı büyüyen tehdit hakkında çok şey söylenirken, farklı ve büyük ölçüde gözden kaçan kredi riskinde de sıkıntı büyüyor. Alarm zilleri henüz çok yüksek perdeden çalmasa da, finans dışı şirketlerin borç oranı GSYİH’nin yüzde 73,5’ine ulaştı; bu tüm zamanların en yüksek oranı.

Bu durum şimdiye kadar sorun yaratmadı çünkü faiz oranları çok düşüktü; şirketlerin ilk aşamada bu kadar yüksek oranda borçlanmalarının başlıca nedeni buydu.

Ancak faiz oranları yükseldikçe, ne tam sıcak ne tam soğuk ortam kararıyor. S&P Global kredi analisti Andrew Chang bugünkü rekor şirket borcunun “ekonomi yavaşlarken faiz oranlarının yükselmesi halinde sorun olacağını” belirtiyor. Tam da bu senaryo daha olası gözüküyor. Chang Fortune’a yaptığı açıklamada, “insanlar riskin farkında ama bilinçli bir yurttaş gibi davranmıyorlar” diyor. Şirket tahvillerine sahip olan yatırımcılar gittikçe daha endişeli hale geliyorlar. Yatırım yapılabilir kurumsal borçlar bu yılın ilk yarısında en kötü performansı sergileyen borç yatırım kategorisiydi.

Bazı bono sahipleri ABD şirketlerinin yaklaşık 2 trilyon dolarlık nakde sahip olduklarına dikkat çekerek kendilerini rahatlatmaya çalışıyorlar. Ancak bu mantık yürütmenin iki büyük deliği var. Birincisi, bu devasa nakdin yaklaşık yarısı 24 şirketin elinde (267 milyar dolarla Apple başı çekiyor) ancak Amerikan kurumsal borçlarının yaklaşık yarısından sorumlu değiller.

İkincisi, Amerika’nın net şirket borçları yani borç eksi nakit, hâlâ FAVÖK’ün yaklaşık 1,5 katı. Bu da son 15 yılın en yüksek borç/ kazanç oranını oluşturuyor. S&P Global’den Chang, “tüm zamanların en yüksek nakdine sahip olabiliriz ama borç da aynı derecede yüksek” diyor. “Ne yazık ki insanlar madalyonun bu yüzünü görmüyor.”

Durum FED’in dikkatini çekecek kadar ciddi. FED Guvernörü Lael Brainard nisan ayındaki konuşmasında şöyle demişti: ”Mali kırılganlıkları taradığımızda, iki alanda yüksek risk görülüyor:

Varlık değerlemesi ve iş kaldıracı.” Her iki risk de kurumsal borçları içeriyor. Brainard kurumsal tahvillerin getirilerinin “geçmişle kıyaslandığında düşük” olduğuna dikkat çekti; bu da bonoların kaygı verici boyutta pahalı olması anlamına geliyor. Ayrıca iş kaldıracı da borç/kazanç oranı gibi “geçmişteki trendlere kıyasla yüksek.”

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gokhan temiz06 Eylül 2018 01:59

    amerika uzulmesin turkiye kurtair ne de olsa hersey turkiye de amerikan mali yollarda chevrolet araba hastanelerde genaral elekririk cihazlari gazli iceceklerde pepsi fanta yedigun coca cola dondurma ooooo sakalimizi bile jilette ile kesiyoruz sen rahat ol amerika arkanda biz variz

  • akbaba05 Eylül 2018 23:09

    borsa gündem ABD BİŞEY OLMAZ BİZ KENDİMZE BAKLAIM

  • facts05 Eylül 2018 17:32

    Bizdeki kamu ve özel sektör borcunun kat ve katı ABD olduğu halde, bizde ki (hatta gelişmekte olan tüm ülkelerde olan) krizi köpürtenler konu ABD olduğunda sus pus. Gidin ABD de yaşayın onlarla batın inşallah. Biz "Reis" le çıkarız.

  • yavuz eren05 Eylül 2018 16:21

    Iste bunlar hep dis mihraklarin oyunu. Trump reis buyuk oyunu bozar. Herkes yastik altindaki TLsini bozdursun demis.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri