TEŞVİK BÜYÜMEYİ DESTEKLEYEBİLİR AMA BELLİ BİR SÜRELİĞİNE...
Daha önce not ettiğimiz gibi ekonomik açıdan yaşlanma ve stres geçmişteki iş döngülerinin sonuna ayna tutuyor. Ancak önemli bir karşı sürüm söz konusu; bu da, sıklıkla duyduğumuz gibi, kısa süre önceki federal vergi kesintileri ve harcamalardaki artışlarla ilgili. Bazı ekonomistler bu teşvik unsurunun resesyonu öteleyeceğini ve bununla kalmayıp, gelecek yıllarda büyümede ciddi bir sıçrama yaratacağını ileri sürüyorlar.
Gerçekten de ekonomi geleneksel ölçülerde, akıllıca büyüyor gözüküyor. Yıllarca süren düşük ivmeli büyümenin ardından 2018 yılı en az on yıl boyunca GSYİH artışı açısından en iyi yıl olabilir. Ancak ekonomiyi teşvik etmek için teşvik paketlerine güvenmeyin.
Son kitabı “The Rise and Fail of American Growth”un yazarı ve aynı zamanda Northwestern Üniversitesi’nde ekonomist Robert J. Gordon Amerika’nın “özel yüzyılı” olarak tanımladığı 1870 ila 1970 arasının “bir daha tekrarlanmayacak, tek bir hızlı büyüme dönemi’ ne tanık olduğunu ısrarla vurguluyor. Bir zamanlar normal sayılan yıllık düzenli yüzde 3’lük GSYİH büyümesinin artık sürdürülebilir olmadığını söylüyor. Bununla birlikte, vergi kesintilerinden “eski usul mali teşvik” ve harcama desteği kısa süreli ama güçlü bir büyüme patlamasına yol açacak; “en azından bir süreliğine yüzde 3 ve üzeri bir büyüme ve “gelecek dört -altı mali çeyrekte muhtemelen ortalama yüzde 3’lük büyüme” Ardından, “teşviğin etkisi geçecek.” Ve tekrar yavaş büyüme normal büyüme olacak.
Bu durumda, kısa süreli bir desteğe sahip olacağımızı varsayabiliriz. Ama pek öyle sanıldığı gibi değil. Birincisi, vergi kesintisi ve harcama artışı gibi mali açıdan tetikleyiciler genellikle iş döngüsünün tepesinde değil altında yer alırlar. San Francisco FED’den araştırmacılar, yeni bir araştırmada bunun zaten büyüyen bir ekonomiye fazla bir katkıda bulunmayacağını belirtiyorlar. Eldeki kanıtlar, tahminlerin aksine “gerçek anlamdaki desteğin çok daha altlarda kalacağını” ve “neredeyse sıfır” olacağını gösteriyor.
FED Eski Başkanı Ben Bernanke çok daha dramatik bir yakın gelecek öngörüyor. Kısa süre önce Washington’daki bir söyleşide, teşviğin “çok kötü bir zamanda geldiğini” söyledi. (Görüşme talebimizi geri çevirdi). “Ekonomi şu an tam istihdam yaratıyor.” Teşvik “bu yıl ve gelecek yıl ekonomiyi devasa şekilde etkileyecek ve daha sonra 2020 yılında güm diye yuvarlanacağız”
Dahası pek çok şirket vergi kesintilerinden elde ettiği avantajı yatırıma kanalize etmek yerine hisse geri alımında değerlendiriyor. Bu da hissedarları bir süreliğine memnun edebilir ama uzun vadede ekonomik büyümeyi teşvik etmez. Bizim görüşümüz şu ki, her ne kadar teşvik bu büyümenin süresini uzatacak olsa da, bu durum arabanın vitesini yükseltmeye benziyor. Bir süreliğine hızlı gidebilirsiniz ve bu da heyecan verici olabilir ama çok geçmeden benzininiz bitecek ve ... toslayacaksınız.
amerika uzulmesin turkiye kurtair ne de olsa hersey turkiye de amerikan mali yollarda chevrolet araba hastanelerde genaral elekririk cihazlari gazli iceceklerde pepsi fanta yedigun coca cola dondurma ooooo sakalimizi bile jilette ile kesiyoruz sen rahat ol amerika arkanda biz variz
borsa gündem ABD BİŞEY OLMAZ BİZ KENDİMZE BAKLAIM
Bizdeki kamu ve özel sektör borcunun kat ve katı ABD olduğu halde, bizde ki (hatta gelişmekte olan tüm ülkelerde olan) krizi köpürtenler konu ABD olduğunda sus pus. Gidin ABD de yaşayın onlarla batın inşallah. Biz "Reis" le çıkarız.
Iste bunlar hep dis mihraklarin oyunu. Trump reis buyuk oyunu bozar. Herkes yastik altindaki TLsini bozdursun demis.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.