Ana SayfaPara PiyasaABD ekonomisinde iniş zamanı mı?---

ABD ekonomisinde iniş zamanı mı?

3 / 11
ABD ekonomisinde iniş zamanı mı?
05 Eylül 2018 - 15:20 www.finansgundem.com

YETERİNCE ÇALIŞANIMIZ YOK

Ekonomik üretim konsept olarak hemen hemen dümdüz ilerleyen bir süreçtir: Emek, sermaye ve üretkenliğin işlemesidir.

Basit olan şu ki, ABD istihdamında olduğu gibi eğer iş gücü çok yavaş büyüyorsa, ekonominin çok hızlı büyümesi zordur. 1970’lerde iş gücündeki ortalama yıllık büyüme yüzde 2,6’yken şimdi bu oran yüzde 0,2. Bunun nedenlerinde biri Amerikalıların geçen yıllar içinde daha az çocuk sahibi olmaları (ABD’deki doğurganlık oranı geçen jul tüm zamanların en düşük düzeyine geriledi.) Baby-boom kuşağı yaşlanıp, iş gücünden çekildikçe, Amerika doğumlu çalışan sayısı da keskin bir şekilde azalacak. Geçen yıl ekim ayında İstihdam İstatistikler Bürosu, 2016 ila 2022 yılları arasında 11,5 milyon iş sağlanacağı ama bu iş pozisyonlarını dolduracak insan sayısının bir milyon azalacağı tahmininde bulundu.

Bu demografik gerilemeyi dengelemek için Amerikalı şirketler ülke dışından gelenlere güvendiler. Göçmenler 2017 yılında ABD’li iş gücünün yüzde 17,1’ini oluşturuyordu; bu oran yıllardır yükselişte. İstihdam pazarına bu önemli düzeydeki göçmen katılımı, FED Minneapolis başkanı Neel Kashkari’nin bu yılın başında Wall Street Journal’da kaleme aldığı yazıda belirttiği gibi, “Amerika için bedava öğle yemeğine eşdeğer bir durum”du.

Bu konuda pek fazla anlaşılamamış olan şu ki, bu ilave iş gücü için tüm dünyada ciddi bir rekabet var. Evet: Doğurganlık oranı gerileyen diğer gelişmiş ülkeler emeklilere kaynak yaratacak yeni çalışanlara gerek duyarken, Amerika yalnızca ülkede doğmuş olan Amerikan yurttaşlarının tenezzül etmediği işlerde çalışmak üzere kalifiye olmayan, düşük ücretli işçileri çekmekle kalmayıp aynı zamanda girişimciler ve bilim insanları için de bir çekim merkezi oluşturuyordu. Bundan dolayı da Başkan Trump’ın göçmen karşıtı politikası yalnızca siyaseti değil aynı zamanda ekonomiyi de ilgilendiren bir durum; ve bu da şüphesiz ki ABD’li şirketlerin büyüme kapasitesini sınırlayacak.

Amerika’nın hasmane göçmen politikası şimdiye kadar mülteci alimim önemli ölçüde aşağıya çekmedi ancak bu durum hem küçük hem de büyük ölçekli Amerikan şirketleri açısından devasa boyutlu sonuçlar doğurabilecek bir risk taşıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • gokhan temiz06 Eylül 2018 01:59

    amerika uzulmesin turkiye kurtair ne de olsa hersey turkiye de amerikan mali yollarda chevrolet araba hastanelerde genaral elekririk cihazlari gazli iceceklerde pepsi fanta yedigun coca cola dondurma ooooo sakalimizi bile jilette ile kesiyoruz sen rahat ol amerika arkanda biz variz

  • akbaba05 Eylül 2018 23:09

    borsa gündem ABD BİŞEY OLMAZ BİZ KENDİMZE BAKLAIM

  • facts05 Eylül 2018 17:32

    Bizdeki kamu ve özel sektör borcunun kat ve katı ABD olduğu halde, bizde ki (hatta gelişmekte olan tüm ülkelerde olan) krizi köpürtenler konu ABD olduğunda sus pus. Gidin ABD de yaşayın onlarla batın inşallah. Biz "Reis" le çıkarız.

  • yavuz eren05 Eylül 2018 16:21

    Iste bunlar hep dis mihraklarin oyunu. Trump reis buyuk oyunu bozar. Herkes yastik altindaki TLsini bozdursun demis.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster