"İHRACAT FAKTORİNGİNDEKİ LİDERLİĞİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"
Garanti Faktoring Genel Müdürü Hulki Kara
YERİMİZİ KORUYACAĞIZ: 20l6'da 14 milyar TL işlem hacmi gerçekleştirdik. 2017 Eylül ayı itibarıyla ise işlem hacmimiz 10,6 milyar TL oldu. 2017 yıl sonu için yüzde 20 büyüme hedefimiz bulunuyor. 2018'de sektördeki yerimizi korumak öncelikli hedefimiz. Özellikle KOBİ işkoluna odaklanacağız. Bunun yanında garanti ürünlerimizde de büyüme hedefliyoruz.
YÜZDE 49 PAY: 20l8'de ihracat faktoringinde sektördeki pazar payımızı koruyarak bu üründeki liderliğimizi devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Hazır giyim, iplik ve otomotiv yan sanayi, ihracat faktoringinde önemli paya sahip sektörler. Bu sektörlerde büyümenin devamını öngörüyoruz. Dokuz aylık rakamlara göre ciromuz içinde ihracat faktoringinin payı yüzde 49- 20l8'de bu payın aynı seviyelerde kalacağını, sektörün ise dolar bazında yüzde 5 büyüyeceğini öngörüyoruz.
"ÇEK VADESİNİ BEKLEMEYİ ORTADAN KALDIRIYORUZ"
Deniz Faktoring Genel Müdürü Alpertunga Emecan
KALİTEYİ ARTIRIYORUZ: Müşterilerimizin ihtiyaçlarını yakından takip ediyor, yenilikçi uygulamalarımızla sektörde ilkleri gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz, idealimiz, kurumumuzu var eden müşterilerimize sunduğumuz hizmet kalitesini her gün daha yukarı taşımak. Bu anlayışla, dijitalin sunduğu olanakları müşterilerimizle buluşturarak, faktoring işlemlerini rahatça ve güvenle yapabilmelerini hedefliyoruz.
YENİ DİJİTAL KANAL: Bu doğrultuda 'Deniz'e Çek Gönder' isminde yeni bir uygulama geliştirdik. Faktoring işlemlerini mobile taşıyan bu uygulamayla kullanıcılar, vade beklemeksizin, zaman ve mekândan bağımsız olarak çekleriyle ilgili işlemlerini dijital kanal üzerinden istedikleri hızla yapabiliyor.
KARE KODLU SİSTEM: Uygulama, Apple Store ve Google Play Store üzerinden indirilebiliyor. Uygulamayı indirerek başvuruda bulunmak için işleme ait çekin kare kodu uygulamaya okutulabiliyor ya da fotoğrafı uygulamaya yüklenerek form doldurulabiliyor. Başvuru sonucu ise kısa sürede belli oluyor.
SADECE İMZA YETİYOR: 100 bin TL altı işlemler için başvurulabilen uygulama sayesinde müşteriler, diledikleri zaman diledikleri yerde cep telefonu aplikasyonu üzerinden hızlıca faktoringe ulaşabiliyor. Uygulamayla en yakın Denizbank şubelerinin nerede olduğu da öğrenilebiliyor ve şubeden nakdin karşılığı olan finansmana sadece bir imzayla erişiliyor.
TEDARİKÇİ FİNANSMANI PLATFORMU NELER KATACAK?
Ticaretin finansmanına konu olan faturalar FKB bünyesindeki Merkezi Fatura Kayıt Sistemi'ne kaydediliyor. 2015'te sistem açıldığında kaydedilen belgelerin yüzde 20'si e-fatura iken bu oran şu an yüzde 50'lerde. Üç yılda bu oranın yüzde 80'e ulaşması bekleniyor. Bunu sağlamanın yolunun dijitalleşen ticarete uygun çözümler bulmaktan geçtiğini düşünen FKB, Ocak 20l8'de 'Tedarikçi Finansmanı Platformu'nu hayata geçirmeyi planlıyor. Platformun özellikleri ve hedefleri şöyle:
1-'Blockchain' mantığıyla çalışacak sistemle alıcılar, çoklu tedarikçiler ve finans kurumlan elektronik ortamda verilen onaylarla ilerleyen basit bir mekanizmaya kavuşacak. Özellikle e-fatura kullanan müşterilerin finansmana ulaşmaları dakikalar içinde gerçekleşecek.
2-Yurtdışında uygulanan 'alacakların elektronik ortama devri' işlemi, sistemin sağladığı altyapıyla yurtiçinde de uygulanacak. Taraflar, bu sistemde kayıtlarını elektronik ortamda saklayabildikleri için alacaklarını istedikleri anda başkasına devredilebilecek.
3-Platform, şirketlerin nakit değeri olan alacaklarını bir alışveriş yöntemi olarak kullanmalarını kolaylaştıracak. Sistemi aktif kullanan şirketler, alacak ve borçlarını farklı bankalarda da olsa tek hesaptan kontrol ederek yönetebilecek.
4-Sistem aracılığıyla KOBİ'lere kaynak sağlanması hedefleniyor. Platformla büyük alıcılara ürün tedarik eden ve o şirketlerin politikaları gereği tahsilatı çek vermeden vadede hesaba ödeme olarak alan KOBİ'ler, bu alacaklarını sistemde finansmana dönüştürebilecek. Alıcı teyitli olduğu için kredi maliyetleri daha düşük olacak. Bunun da ticareti canlandıracağı öngörülüyor.
5-Üç yılda sadece tedarik zinciri finansmanı tarafında 50 milyar TL'lik yeni iş hacmi bekleniyor. Katma değerin yüzde 55'ini yaratan KOBİ'lerin finansmandan aldığı pay yüzde 24 seviyesinde. Platformun katkısıyla bu oranın beş yılda yüzde 35'e ulaşacağı tahmin ediliyor.
(Ceren Oral/Ekonomist dergisi)
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.