SERMAYE YETERLİLİĞİ
Sektörün sermaye yeterliliği standart oranı yüzde 18,2 seviyesinde bulunuyor. Bankaların kârlılıkları da sermayelerini destekleyecek düzeyde. Diğer yandan bankacılık sektörünün sorunlu kredi oranı da 2017 yılı sonuna kıyasla bir miktar artış gösterip yüzde 3'e çıkmakla birlikte makul seviyelerde. BDDK'nın raporuna göre bu oran 2019'da yüzde 6'yı bulabilir. Bankaların yeniden yapılandırmalarla müşterilerine yardımcı olması, aktif kalitesinin bozulmasını engelliyor.
Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, Türk bankacılık sektörünün son dönemde yaşanan tüm stresli süreçlere rağmen halen gücünü ve sağlamlığını koruduğunu söylüyor. Taze, "Hem iç hem de dış finansal koşullardaki dalga boyunun beklenmedik şekilde artış gösterdiği dönemlerde dahi sektör, borçlanma programına başarılı bir şekilde devam etti" diyor.
Krizlere karşı dayanıklı Türkiye ekonomisinin, 2019 yılının ikinci yarısına kadar belirgin bir şekilde hissedilecek şekilde dengelenme süreci yaşamaya devam etmesi bekleniyor.
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, bu sürecin sıkı para ve maliye politikaları eşgüdümü, düşük kamu ve hane- halkı borcu, dinamik özel sektör ve güçlü bankacılık sektörünün desteğiyle en az hasarla tamamlanacağını ifade ediyor. Ateş, hem fonlama tarafındaki sıkışma hem de faiz oranlarındaki artışın kredi büyümesi üzerinde baskı yaratmaya devam etmesini ve kredi büyümesinin yüzde 12 seviyesinde olmasını bekliyor. Ateş'e göre jeopolitik belirsizlikler, ticaret savaşları ve
gelişmiş ülkelerdeki parasal sıkılaşma göz önüne alındığında, fonlamaya erişim ve fonlamanın maliyeti en önemli sorunlardan biri olmaya devam edecek. Bugün Türkiye'de yurtdışından fonlamanın payı yüzde 20 ile sınırlı. Hakan Ateş, yakın zamanda sektörde ilk adımları atılan kredi portföylerinin menkul kıymetleştirilmesinin bu çerçevede büyük önem taşıdığını ifade ediyor. Ateş, "Bankaların bu stratejiyle kaynak yaratmasının önünün açılması, sektörün bilançosunda yer açılmasına ve kaynak tarafında sıkışıklığın giderilmesine yardımcı olacaktır" diye konuşuyor.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.