Türk bankacılık sektörü, 2018 yılında ekonomide yaşanan dalgalanmalarla birlikte büyük bir sınav verdi. Yılın ilk yarısındaki hızlı büyüme ortamının ardından ikinci yarıyılda daha düşük iç talep, yüksek enflasyon ve faiz ortamıyla birlikte ekonomik aktivitenin hız kaybettiği bir sürece girdik. Bu gelişmelere paralel olarak bankacılık sektörü kredi büyümesi de özellikle yılın ikinci yarısında ivme kaybetmeye başladı. Diğer taraftan, özellikle yılın ikinci yarısında, fonlama ve likidite sektör için önemli konu başlıkları arasındaydı ancak düzenleyici kurumların da aksiyonları ile sektör burada bir sıkıntı yaşamadı. Sektör, bu anlamda 2018 yılında iyi bir sınav vermiş görünüyor. 2019 yılına bakıldığında ise zorlu süreç devam edecek gibi. Ancak şimdilik yılın ikinci yarısından itibaren ekonomide olası bir iyileşme beklentisine vurgu yapılıyor. Bankacılık sektörü de buna göre temkinli ama iyimser olarak hazırlıklarını yapıyor.
Türk bankacılık sektörünün 2018 performansına dönecek olursak, ekim ayı itibarıyla, aktif büyüklüğü 2017 yıl sonuna göre 773 milyar TL veya yüzde 22,5 artışla 4 trilyon TL'ye ulaştı. Belirtilen dönemde krediler yaklaşık 2,5 trilyon TL'ye ulaşırken, en büyük fonlama kaynağı olan mevduatlar ise 2,1 trilyon TL'yi buldu. 2017 yıl sonuna göre özkaynak toplamı yüzde 14,2 artışla 411 milyar TL, sektörün dönem net kârı ise yaklaşık 46 milyar TL oldu.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.