Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankacılık sektörü neden zor durumda? ---

Avrupa bankacılık sektörü neden zor durumda?

8 / 12
Avrupa bankacılık sektörü neden zor durumda?
09 Eylül 2016 - 09:55 www.finansgundem.com

KÜRESEL YAPISAL DURGUNLUK FİNANS SEKTÖRÜNÜ VURUYOR

Krizden sonra kaybolan güven ortamı geri gelse de Avrupa ekonomisi büyümede zorlanıyor. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) piyasalara sağladığı likidite bankalara ulaşsa bile reel sektördeki kredi talebinin düşük olması dolayısıyla ekonomiye katkı sağlayamıyor. Özellikle Avrupa’da kredi iştahının zayıf olması veya tüketici tarafından doygunluğa ulaşılması olması ekonomik büyümede yapısal bir durgunluğu beraberinde getirirken, düşük büyüme oranlarının "yeni normal” olup olmadığı sorusunu akla getiriyor.

Avrupa bankacılık sektöründe 2007'de kredi büyüme oranları %30-40'lar civarında seyrediyordu ve finans sektörü ekonomiyi fonlar nitelikteydi. Ancak 2016'da kredi talebi ve dolayısıyla büyümenin olmadığı görülüyor. Bankaların kredi verememesi net faiz gelirlerini düşürüyor. Bankalar elindeki nakit parayı yatırdığı yerde eksi faiz vermek durumunda kalıyor. Dolayısıyla sektöründe ciddi bir yapısal problem olduğu görülüyor. Bankacılık sektörü şu an hisse senedi yatırımcısı bakımından cazip bir yatırım olarak görülmüyor. Bankaların bilanço sağlamlığı her ne kadar İyi olsa da değerlemeleri defter değerlerinin yarısı veya altında işlem görüyor. Analistlere göre bu durum bankaların batık olduğuna değil, bankaların gelir yaratma kapasitesinin düşük olduğuna İşaret ediyor.

Öztürk, “Son stres testleri Avrupa bankalarının sermaye ve likidite açısından sağlıklı olduklarını gösterseler de, dünya genelinde yayılan genişlemeci para politikaları yani negatif faiz uygulamaları bankacılık sektörünün dinamizminde önemli değişikliklere yol açıyor. Bununla birlikte negatif faiz oranları bankaların faiz gelirlerini baskı altına alırken, son dönemde görülen cezalarda sektörün karlılıklarını makaslayan diğer unsurlar arasında yer alıyor. Mevcut durumda bankalara İlişkin tabloda görüldüğü üzere, Avrupa'da finansal sistemin istikrarına ilişkin oluşan soru işaretleri önümüzdeki dönemlerde en çok konuşulan gündem maddeleri arasında başı çekeceğe benziyor" diye konuştu.


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster