Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankacılık sektörü neden zor durumda? ---

Avrupa bankacılık sektörü neden zor durumda?

7 / 12
Avrupa bankacılık sektörü neden zor durumda?
09 Eylül 2016 - 09:55 www.finansgundem.com

AVRUPA BANKACILIK SEKTÖRÜNÜN ASIL SORUNU GELİR YARATABİLME KABİLİYETİ

Banka bonosu alımında veya kredi temerrüt swapında bilanço sağlamlığının İncelenmesi gerekirken, hisse senedi işleminde bankanın getiri sağlama kapasitesinin yani operasyonel faaliyetinin değerlendirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla Avrupa bankalarının asıl problemi hisse senedi yatırımcısını ilgilendiren bir sorun olarak görülüyor. 2009 krizinden sonra regülasyonların sıklaştırılması ve bankaların bilançolarında risk taşıma kabiliyetlerinin azaltılması bilançoları sağlamlaştırırken, gelir yaratma potansiyelini sınırlıyor. Dolayısıyla küresel olarak bankacılık sektörü eskisi gibi karlı bir iş olmaktan çıkıyor. Analistlere göre bilanço sağlamlığı artarken bankalar sadece risksiz faiz yaratabiliyor. Katma değer yaratılabilmesi için İse risk alınması gerekiyor. Bununla birlikte kredi vermede veya banka bilançosunu bazı faaliyetlerde kullanmada bir seri engeller bulunuyor. Bu durum uzun vadede sektörel bir krizinin tekrar yaşanmamasını sağlayabilir gibi görünse de öte yandan küresel ekonominin lokomotifi olarak görülen finans sektörünün büyümedeki payını zayıflatıyor.

Alan Yatırım Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk, "İtalya ve Avrupa Birliği arasında bankaların sermaye yapılarının yeniden düzenlenmesine ilişkin görüşmeler sonrası ortaya çıkan uzlaşmazlık Avrupa’da finansal sistemin yeniden sorgulanmasına yol açtı. Her ne kadar geçtiğimiz haftalarda Avrupa bankaları stres testinden geçmişte olsalar, İlgili dönemde Avrupa borsalarına bankacılık endeksi öncülüğündeki satışlar hafızalardaki yerini aldı. Avrupa bankacılık sektörü, küresel ekonomide büyüme endişeleri, Brexlt süreci ve Avrupa Bankacılık Otoritesinin stres testleri ile birlikte 2016 yılında oldukça zor bir dönem geçirdi. Söz konusu ortaya çıkan tabloda yalnızca bankacılık endeksinde satışları değil Avrupa’da bankacılık sektörünün düşük karlılık oranları da konuşulması gereken konuların başında geliyor” yorumunda bulundu. 


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster