Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankacılık sektörü neden zor durumda? ---

Avrupa bankacılık sektörü neden zor durumda?

2 / 12
Avrupa bankacılık sektörü neden zor durumda?
09 Eylül 2016 - 09:55 www.finansgundem.com

İTALYA BATIK KREDİLERİNE ÇÖZÜM ARIYOR

Ekonomik büyümenin yavaş ve işsizlik oranının yüksek olduğu İtalya'da, geri ödenmeyen kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 17’ye ulaşmış durumda. Toplam 360 milyar euro (398 milyar dolar) geri ödenmeyen kredi bulunuyor ve bu rakam İtalya’nın gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 21'ine denk geliyor. 2008 yılındaki küresel finansal kriz öncesi bu oranın yüzde 5'in altında bulunduğu göz önüne alındığında takipteki kredilerin yaklaşık 4 kat arttığı görülüyor, İtalya hükümeti kamu yardımının İçinde bulunduğu bir paket ile batık kredi sorununu çözüme kavuşturmak istiyor ve Başbakan Matteo Renzi AB’den bankacılık sistemine 40 milyar euroluk (45 milyar dolar) bir kaynak enjekte edilmesini talep etti. Ancak AB’nin mevcut bankacılık düzenlemeleri üye ülkelerin bankacılık sektörünün desteklenmesine imkân tanımıyor.

Geri dönmeyen kredilerin üçte ikisi yani 228 milyar euroluk bölümü ilk beş büyük bankaya ait. Bu noktada sıralamada ilk iki banka konumunda bulunan UniCredit ve Intesa San-paolo birlikte 150 milyar euroya yakın geri dönüşü olmayan kredi miktarına sahip. UniCredit’in geçtiğimiz yıl net karının 6.6 milyar eurodan 5.3 milyar euroya geriledi. Banka ayrıca 2018 yılına kadar 18 bin kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.


ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster