ALMANLAR BİZİM GİBİ “HER ŞEY İSTANBUL’DA” YI SEVMİYORLAR
-Yani işi bilmekten çok, işi bilenleri yönetmek önemli
Ali Güven: Evet! Dünyada profesyonel yöneticiliğin, kurumsallığın en gelişmiş olduğu yerler İngiltere ve Japonya. Özellikle tarihi 1800’lere, 1900’lere kadar gidiyor. Dolayısıyla biz burada daha çok gerideyiz.
-Almanya’da da çok köklü firmalar var.
Ali Güven: Almanya çok ama çok büyük şahıs şirketlerinin olduğu bir yer.
-Aile şirketleri başlangıç ama sonradan da birçok şirket vakfın olmuş. Vaillant vs. Aile şirketleri de var ama onlar profesyonel sayılır mı bilmiyorum?
Ali Güven: Almanlar’ın modelinde şu var, Almanlar çok odaklı çalışıyorlar. Ne istedikleri çok belli ve hiçbir şekilde merkezileşmiyorlar. Her Alman firmasının merkezi bir kasabada, bir köyde. “Frankfurt’ta birleşelim” yok orada. Dolayısıyla yerel olarak kalıyorlar. Yerel olarak kaldıkları için de aile havuzu devam ediyor. Mesela BMW’nin ki Münih’te. Mercedes’inki Stuttgart’ta, Almanlar bizim gibi “Her şey İstanbul’da” yı sevmiyorlar.
-Öyle ama o şirketleri tek tek aldığınızda global şirketler ve bunu başarıyorlar.
Ali Güven: Tabii, tabii…
-Uluslararası şirketlerin başında ya Amerikan ya İngiliz CEO’lar var. Bir Almanı göremiyoruz. Bunun sebebi İkinci Dünya Savaşı, Nazi’ler, Almanların cezalandırılması olarak açıklanmıştı ama..
Ali Güven: O tarafını gerçekten bilmiyorum, hiç bu gözle bakmadım. Ama ben IBM’de çalışırken Avrupa bölge müdürü, şirketteki ikinci adam Almandı, Hans Olaf. Almanlar şu düzeni seviyor, sen bana rapor et, ben şuna rapor edeyim. Almanlar’da fleksibilite yok, Ruslar’da da yok. Bir tane Rus uluslararası yönetici bulamazsın. Dediğim dedik ve hiyerarşik bir yapıda çalışıyorlar. Komünikasyon çok önemli, Sonuçta bir şirket yönetmiyorsun, insan yönetiyorsun. İnsanlarla iletişimi zayıfsa nasıl yönetsin.
-İtalyanlar nasıl bu konuda?
Ali Güven: Bomba. Yaşamayı severler, gülmeyi severler, özel hayatları çok önemlidir. Herkesin iletişimi son derece açıktır.
-Bize benziyorlar…
Ali Güven: Çok!
koç hariç demişş..yapı kredinin hali ortada borsada sürüngen formatında devam ediyor..daha doğrusu geri gidiyor.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.