<
Ana SayfaRöportajlarAli Güven’den Türkiye ve profesyonel yönetici bombaları---

Ali Güven’den Türkiye ve profesyonel yönetici bombaları

11 / 14
Ali Güven’den Türkiye ve profesyonel yönetici bombaları
16 Ocak 2017 - 08:50 www.finansingundemi.com

TÜRKİYE’NİN YAPISI ÇOK SAĞLAM, BİZE BİR ŞEY OLMAZ

-Suudi Arabistan’da petroller var, onu satıyorlar geçiniyorlar. Bir de inşaat firmaları var. Başka ne iş yapıyorlar? 

Ali Güven: Çelik, Saudi Cable çok büyük, bütün bölgede. Sulama sistemleri, süt, dünyanın en büyük süt çiftliği veya çiftliklerinden bir tanesi Suudi Arabistan’da. 160 bin inek falan var. Sudiler son 10 yılda petrolün geleceğini gördükleri için çok böyle yatırımlar yaptılar. Savunma. Mesela Suudi Arabistan’da bir firma ile çalışıyoruz, onların rol modeli ASELSAN. “Yapabildiğimiz kadar çok şeyi biz yapalım” diyorlar. Yedek parçalar vs. Tabii Körfez’de şöyle bir sıkıntı var, birçok danışmanlık firması Körfez ülkelerine demiş ki, sen yapma, yapılmışı var. Biz hiçbir zaman böyle bir mantaliteye sahip olmadık. Biraz da kaynak nedeniyle. En son geçen hafta oradayken yaptığımız konuşmada “Petrol fiyatları düşüyor, Körfez’in durumu ne olacak?” diyorlar. Dedim ki her biri gerçek ekonomilerle gelecekler. Yalnızca petrol değil. Dönüp bugüne kadar yaptıkları yanlışlara bakacaklar. Bizim ülkemizde 75-80 milyon insan yaşıyor. Körfez Bölgesi’nde toplam 51 milyon insan yaşıyor. Ama onların kişi başı araba oranı bizimkinin iki katı, bir buçuk katı. Dolayısıyla toplam satın alma oranlarımız aynı. Dedim ki “Senede bu kadar araba satın alınıyor. Bizde 6 araba fabrikası var. Burada neden yok? Ki sizde benzin bizdekinin sekizde biri, çok araba kullanılan bir yer, vergi yok, araba ucuz. Neden yok? Çünkü büyük ihtimal siz zamanında bunu düşündünüz, ama birileri geldi dedi ki ya ne uğraşacaksınız.” Ama biz Türkiye olarak buna düşmedik. Biz 1970’lerin başında araba ürettik. Şu anda ben sokakta gezdiğim zaman o kadar güç ki. Tamam arabada katma değerimiz az olabilir, ama bir trafik ışığında durduğunda etrafındaki 10 arabanın 9’u yerli. Malezya’da bizim gibi. Bu çok büyük bir güç. Türkiye’yi çok eleştiriyoruz ama haksızlık etmemek lazım. Mesela burada oturduğumuzda etrafımızdaki ürünler burada üretiliyor (tabak, masa, masa örtüsü, kaşık, çatal, vs.) ama git Körfez ülkelerine hepsi ithal. Yediğin et bile ithal.

-Ama bu neyle kıyasladığınızla değişir. Göreceli. Mesela İtalya ile kıyasladığınızda başka bir şey çıkar.

Ali Güven: Ama Yunanistan ile kıyasla, orada da her şey ithal. Türkiye’nin yapısı çok sağlam. Bize bir şey olmaz. Biz kendi malımızı kendimiz yapıyoruz. Yarın öbür gün Türkiye’de hükümet, “Araba ithalatını yasaklıyorum” dese de gül gibi geçinir gideriz. Olacak bir şey değil tabii ama örnek vermek için söylüyorum. Türkiye son yıllarda bir takım şeyler yaşıyor ama bizim bünyemiz sağlam. Bundan sonra göreceksiniz, Türkiye’de önümüzdeki dönemde katma değerli üretim artacak. Şu anda hükümetin her üç konusundan bir tanesi katma değer, inovasyon, gençler. Yavaş yavaş biz de oraya gideceğiz. Güney Kore ne yaptıysa biz de onu yapacağız. Güney Kore bugüne nereden geldi, hızlı trende dünyanın bir numaralı üreticisi olmuşlar ve her yere ihraç ediyorlar. Ama bunu siz benden iyi bilirsiniz, Güney Kore’deki firmalar neredeyse devletle iç içe çalışıyorlar. Devlet onları yurt dışına açılımın aracı olarak, kendinden görüyor. Çok büyük destek veriyor.

-Ama proje tabii, LG’yi başta devlet kurduğu için markalaştı.

Ali Güven: Samsung ile LG iki tane ailenin. Onlara kurduruldu bu. LG iki ailenin Lucy ve Goldstar, onlar LG olarak bilinir işte. Onlara 10 küsur sene önce ne hedef verildi biliyor musunuz? Sony’yi aranıza alarak Pazar payını azaltın. Onlarda bunu yaptılar. Bu bir hedeftir. Şimdi bizim Türk şirketlerinin bir tek yapacağı şey hedef koymak. Çok kolay bir şey bu…


YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • melih16 Ocak 2017 15:03

    koç hariç demişş..yapı kredinin hali ortada borsada sürüngen formatında devam ediyor..daha doğrusu geri gidiyor.

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster