BERRİN UYANIK BEKAR / FINANSGUNDEM.COM - ÖZEL
Finansgundem.com: Bankacılık sektörü ve Şekerbank açısından 2012 yılının genel görünümü nasıldı?
Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin:Türkiye ekonomisinin yumuşak iniş yapabilmesi sayesinde finansal risklerin azalması, kamu borç yükünün görece düşük olması, bankacılık sektörünün güçlü yapısı ve orta vadedeki büyüme potansiyeli sayesinde küresel kriz sürecinde ülke olarak pozitif ayrıştık. Gelişmiş ülkelerin bankalarındaki bilanço düzeltme süreçleri devam ederken, ülkemizin not artırımına güçlü bankacılık sistemimiz dayanak olarak gösterildi ki bu, önemli bir gelişmedir.
Ülkemizdeki iç tasarruf oranının düşük olması ve bankalarımızın temel fon kaynağının mevduat tabanı olması, sürdürülebilir büyümeye odaklanmış ekonomide bankalarımızı yeni kaynaklar bulma arayışına yönlendirdi.
Finansal sektör, sermaye birikiminin sağlanması, finansal kaynakların toplanması ve kullandırılması süreçlerindeki rolü ile büyümede önemli bir role sahiptir. Finansal sektörün büyümesi sürecinde ise kaynak yapısının kurgulanması büyük önem taşıyor. Temin edilecek kaynakların uzun vadeli bir yapıda olması, sağlıklı bir altyapı ile çeşitlendirilmesi, üreten kesimin daha uygun finansman imkanlarına ulaşması için temel teşkil ediyor.
Makro ekonomik istikrarın sağlanması, faiz oranlarının gerilemesi ve Hazine’nin borç çevirme oranının düşmesi ile Türkiye’de özel sektör borçlanma araçları için uygun bir ortam yakalandı ve son yıllarda bu konuda önemli gelişmeler yaşandı. Ekim 2010 tarihinden itibaren mevduat bankalarına da borçlanma aracı ihracı izni verilmesi ile birbiri ardına ihraçlar gerçekleşti ve o tarihten bu yana sektörümüz önemli miktarda bono/tahvil ihracı gerçekleştirerek önemli bir kaynak alternatifini etkin hale getirmiş oldu. Önümüzdeki dönemde de uzun vadeli banka tahvillleri yerli ve yabancı yatırımcılar için yine tercih edilir olacaktır.
Bu noktada, sürdürülebilir uzun vadeli kaynak alternatifleri konusunda Şekerbank olarak başlattığımız önemli bir programı da paylaşmak istiyorum. Geçtiğimiz yıl Sermaye Piyasası Kurulu öncülüğünde dünyanın ilk KOBİ kredileri teminatlı Varlık Teminatlı Menkul Kıymet (VTMK) ihracını gerçekleştirdik. Uluslararası finans kuruluşları ile Anadolu’nun esnaf ve işletmeleri arasında sürdürülebilir bir finansman köprüsü kurduk. Türkiye’nin bu ilk KOBİ VTMK programı kapsamında Eylül 2011’den bu yana toplam 640 milyon TL’lik ihraç gerçekleştirdik ve sağlanan kaynağı, uzun vadeli ve sürdürülebilir finansman desteği olarak yine esnaf, KOBİ ve işletmeler, üretimi desteklemek amacıyla yönlendiriyoruz. Uluslararası piyasalarda yapılandırılan ilk Türk Lirası borçlanma işlemi özelliği taşıyan bu işlem, sürdürülebilir büyümenin desteklenmesi için bankacılık sektörünün yeni kaynaklar üreterek aktif rol alması gereken bu süreçte örnek bir model oluşturmaktadır.
Kontrollü yavaşlama politikaları, kredilerin seyrine de doğal bir etki yaptı. Düşük marjların ve ekonomik tedbirlerin şekil verdiği bu dönemde sektörümüz, verimlilik ve maliyet yönetimini odağına alarak tedbirli politikalarını sürdürdü.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.