Rusya’nın Donbass operasyonu sonrasında Batı’nın Moskova’yı hedef alan yaptırımlarının sonucu olarak ortaya çıkan enerji krizi, etkisini en sert Avrupa’da gösteriyor. Yaz sezonunun bitmeye yaklaşması ile birlikte Avrupa enerji tasarrufu moduna giriyor. Bu nedenle doğalgaz kullanımını azaltma ve ekonomik küçülmeyi minimuma indirmeyi hedefleyen Avrupa Birliği (AB), ‘Güvenli Bir Kış için Gazdan Tasarruf Et’ planı devreye aldı. 1 Ağustos itibarıyla 6 ay boyunca gaz talebini yüzde 15 azaltmayı öngören plana göre, birlik içindeki ülkelerin kış aylarında kullanılmak üzere gaz tasarrufuna gitmesi, tasarruf ettiği miktarı da ‘sanayisi’ ve ‘acil ihtiyacı’ olan ülkeler ile paylaşması ‘zorunlu’ tutuldu. Diğer yandan mart ayından itibaren AB’nin Rus gazını aşamalı olarak kaldırma girişimleri ile petrol ambargoları, Avrupa ülkelerine enflasyon, gıda ve enerji krizi olarak yansımayı sürdürüyor. Avrupa’nın doğalgaz depoları azalırken hane halkının faturaları da kabarıyor. Hatta The Telegraph tarafından yürütülen bir ankete göre, İngiliz ebeveynlerin, faturalarını ödemek için çocuklarının birikimlerinden günde yaklaşık 8.5 milyon sterlin aldığı ortaya çıktı.
Batılı medya kuruluşları da, bu durumun giderek derinleşen başka krizlere sebep olacağına dair endişe duyulduğunu haberlerine konu ediniyor. 2021 yılı içerisinde gaz ihtiyacının ortalama yüzde 40’ını Rusya’dan temin eden AB’nin, bir taraftan Moskova’ya yaptırım uygulamaya devam etmesi, diğer taraftan da kendi halklarını tasarruf etmeye ‘zorlaması’, batılı uzmanlar tarafından da ‘AB'nin zayıflamasına yol açıyor, bütünlük tehdit altında’ şeklinde yorumlanmıştı. Hatta öyle ki, AB hükümetlerinin ‘tasarruf’ için ardı ardına aldığı ‘absürt’ önlem kararları ve öneriler, eleştiri oklarının hedefi olarak gündeme geliyor. Batılı yetkililer ise uygulamaları ‘cazip’ kılmak için çeşitli ‘ödül ve ceza’ yöntemlerine başvuruyor. Hane halkı, işletmeciler ve sanayiciler ise tüm bu ‘gereksiz’ kurallar karşısında tepkili.
Enerji krizi baskısının kış yaklaştıkça arttığı Avrupa’da, hükümetlerce uygulanan ‘ödül-ceza’ sistemleri ile Batılı liderlerin ve enerji şirketlerinin ‘absürt’ tasarruf önerilerini Sputnik Türkiye’den Selin Uludağ derledi.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.