İSTİHDAM
100 bin kişilik İstihdam
Dünya genelinde yolcu trafiğinde ilk 10’a giren havalimanlarının her birinin minimum 50 bin çalışanı var olduğu söyleniyor. Örneğin; dünyanın en büyük havalimanı olan ve geçtiğimiz yıl 92 milyon yolcu taşıyan Atlanta Havalimanı, doğrudan 55 bin 300 kişiye istihdam sağlıyor. Dolaylı istihdamı da eklediğinizde bu rakam 100 bini aşıyor. Yine İngiltere’nin en büyük, yolcu trafiğinde ise dünyanın üçüncü büyük havalimanı olan Heatrow, 2012 rakamlarına göre 76 bin kişiye doğrudan iş imkanı sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre, Hetrow’un yakın çevresine sağladığı dolaylı istihdam katkısı ise 116 bin. Yine Avrupa’nın en büyük havalimanlarından biri olan ve günde 150 bin yolcuya ev sahipliği yapan Frankfurt Havalimanı ise 73 bin kişiye istihdam sağlıyor. Benzer bir istihdam tablosu İstanbul’un üçüncü havalimanında da görülecek. Şu an Atatürk Havalimanı’nda doğrudan çalışan yani apron kartı olan yaklaşık 40 bin kişi var. Bu rakama tur operatörleri, tedarikçiler, işçiler gibi dolaylı çalışanları da eklersek bu sayı yaklaşık 65 bine yükseliyor. Atatürk Havalimanı’na göre çok daha küçük olan İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ise 8 bin 500 çalışanı var. Hemen belirtelim, üçüncü havalimanı işletmeleri, kuzey ve güney aksına kurulacak iki adet airport city’i de içine alacak tüm kompleks bünyesinde toplam 100 bine yakın kişinin istihdam edileceğine vurgu yapılıyor. Şimdi gelelim, havalimanı inşaat aşamasına. Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in verdiği bilgiye göre ilk etapta 5 bin kişi inşaat için istihdam edilecek. Bu rakam yıllar içinde 35-40 bine kadar çıkacak. Bu rakkam içinde direksiyon konsersiyumun istihdam ettiği ettiği çalışan sayısının olduğu gibi çözüm ortaklarının ve taşeron şirketlerin istihdamı da bulunuyor.
Körfez Geçiş ve Otoyol projesinde ise halihazırda 2bin 500 kişi çalışıyor. Bu rakkamın inşaatın en yüksek olduğu döneminde 10 bine kadar çıkacağı belirtiliyor. Üçüncü köprü inşaatında ise 800 ile bin kişi arasında beyaz ve mavi yakalı çalışan istihdam edilecek.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.