ZOR AMA İMKANSIZ DEĞİL
Ben Atatürk Havalimanı’nın son yıllardaki istatistiklerinden yola çıkarak kendimce bir hesap yapmaya çalıştım.
Atatürk Havalimanı’na 2012 yılında yüzde 20 artışla 45 milyon yolcu geldi. Bunların 15 milyonu iç hatları, 30 milyonu ise dış hatları kullandı. Havalimanını işleten firma dış hatta, giden yolcu başına havayolu şirketlerinden para alıyor. Gelen yolcu için her hangi bir gelir elde edilmiyor. 2012 yılında 8.7 milyon yolcu İstanbul’dan hareketle yurtdışına gitti. Dış hatlar giden yolcu başına havayolu şirketlerinin 3. havalimanında ödeyeceği rakam 20 Euro. Bu durumda 8.7 milyon yolcu 3. havalimanından yurtdışına gitseydi işletmeci 2012 yılında yaklaşık 174 milyon milyon Euro gelir elde edecekti. Hedef yeni havalimanın tam olarak açılacağı 2019 yılı. O tarihe kadar her yıl için yolcu sayısının yüzde 10 artığını varsaysak, 2019 yılında Atatürk Havalimanı kapanıp 3. Havalimanı faaliyete geçtiğinde ilk yıl için işletmeci bu kalemden yaklaşık 324 milyon Euro gelir sağlayacak.
İLK YIL 750 MİLYON EURO
Atatürk Havalimanı’nda geçen yıl iç hatlar yolcu sayısı 15 milyon oldu. Atatürk Havalimanı’nda iç hat yolcusu için havayolu şirketlerinden para alınmıyordu ancak yeni havalimanında giden iç hat yolcusu için 5 Euro alınacak. Bu durumda iç hat yolcusunun yarısını giden kabul etsek, 7.5 milyon yolcudan sağlanacak gelir yaklaşık 37.5 milyon Euro oluyor. Yine her yıl yüzde 10 artış varsayımıyla yeni işletmecinin 2019 yılında bu kalemden yaklaşık 70 milyon Euro gelir sağlayacak. 3 Euro da transit yolcular için alınacağını varsaysak bu kalemede gelir 20 milyon Euro yazalım. Bu durumda Limak Konsorsiyumu havayolu şirketlerinden 2019 yılında toplamda yaklaşık 415 milyon Euro gelir sağlayacak. Bu terminal geliri.
3. Havalimanı’nın hava trafiğini de yeni işletmeci yapacak. Yani uçakların iniş ve kalkış ücretlerini Devlet Hava Meydanları değil o alacak. Hava trafiği gelirinin terminal gelirinin yarısı kadar olması bekleniyor. Bu durumda o kalemde 200 milyon Euro yazmamız gerekiyor. Bir de diğer gelirler var. Yani Duty Free işletmesi, otopark, mağaza, lounge kira vs gelirler dahil edildiğinde ilk yıl 2019 için gelirin kabaca 750 milyon Euro olacağını hesap edebiliriz. 25 yıl sonunda havalimanın tam kapasiteye yani 150 milyon yolcuya ulaşması için her yıl yaklaşık yüzde 5 yolcu artışı gerekiyor. Biz gelirlerin de her yıl için ortalama yüzde 5 arttığını varsayarsak, konsorsiyum 25 yıl sonunda bu işten toplamda yaklaşık 38 milyar Euro gelir elde edecek.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.