“HERKES DOLAR ALINCA 8 MİLYAR DOLAR KAYBI OLDU TÜRKİYE’NİN”
Finansgundem.com: İTO yönetimindeyken 9 hükümet, 7 başbakanla çalışma fırsatınız olmuş, son dönemde neler yaşadınız?
Mehmet Yıldırım: Benim bütün başbakanlarla aram iyiydi, biz onlara ülkenin sıkıntılarını söylüyorduk, onlara muhalefet değildik. Başbakanlarla, kabine üyesi bakanlarla dosttuk. Örneğin Ecevit’le siyasi görüşlerimiz ayrı olmasına rağmen, bizim fikirlerimize çok önem verirdi. Devamlı yanına çağırırdı, istişarede bulunurduk. Mesela devalüasyon meselesi olduğunda, beni akşam dokuzda Ankara’ya çağırttı. Anayasa fırlatma olayından sonra yaşanan krizli günlerdi. Bana ‘Ne yapabiliriz?’ diye sordu. Ben de ‘Devalüasyon yapmak zorundasınız, başka türlü çıkamazsınız bu işten’ dedim. O zamanki IMF Türkiye Masası Şefi Cotorelli buradaydı. ‘Sayın Ecevit, çıkıp basına IMF bize 10 milyar dolar veriyor, diye açıklama yapın’ dedim. Ama bu açıklamaları birkaç gün geciktirdiler, gecikince piyasalar duydu. Dolar 300 lirayken, piyasada 600 lira oldu. Herkes gitti dolar aldı, 8 milyar dolar kaybı oldu Türkiye’nin.
Mesela Ülker firmasına askeriye 2001’de yasak koymuştu. Ben hemen bir basın toplantısı yaptım. ‘Bu ülkenin öz sermayesiyle yapılmış fabrikalarında binlerce işçi çalıştıran bir üreticiye, bu ülkede asker dahi yasak koyamaz’ dedim. ‘Suçu varsa mahkemede yargılanır. Yeşil sermaye, kırmızı sermaye diye ayıramazsın’ dedim. 15 gün içinde o yasağı kaldırttım. Rahmetli Sabri Ülker aradı, ‘Yanına gelmek istiyorum’ dedi, ben gittim. 90 yaşındaki adamı ayağıma getirmedim. Bana ‘İlk defa bize sahip çıkan bir kuruluş oldu’ dedi. Ben 350 bin kişilik bir odanın başkanıydım, niye sahip çıkmayayım? Üyelerden aidatları alacaksın, sonra haklarını korumayacaksan ne işe yararsın?
Ama bugün Türkiye’de İTO gibi kuruluşlar üyelerinin haklarını koruyamaz durumda. Bugün benim sanayicim, tüccarım çıkıp kendi derdini, Hükümetin yanlış politikasını anlatamaz ki ertesi gün vergi dairesi memuru başına dikilir. Koç’larda olduğu gibi… Kurumlar ifade haklarını demokratik bir şekilde kullanamıyorsa Türkiye ekonomisinde bir sorun var demektir.
Bu bakımdan, ekonomik kararlar çok önemli. İktidar da mutlaka ekonomi çevrelerine fikir danışmalı. Bu hükümetle de 2005’e kadar çalıştık ama diyaloğumuz olmadı.
Ekonomik kurumlar siyasi kurumlar değildir, onları muhalefet gibi görmemek lazım. Hükümet her şeyi bilmeyebilir, piyasa şartları çok değişiktir. Biz Eminönü’nde doların öğleye kadar kaç lira olacağını, hangi malın fiyatının ne olacağını bilirdik bir iki saat içinde. Bu kurumlar ticaretin içindeler, bunların sesini iyi dinleyen hükümetler ekonomide daha başarılı olur. Bunları özgür bırakmak, kısıtlamamak lazım…
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.