Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça:
Piyasa göstergelerindeki kötüleşme iş dünyasında moralleri bozdu
2013 yılı hem ülkemiz hem de dünya için ekonomik dalgalanmaların ve şiddetli siyasi olayların görüldüğü bir yıl oldu. Sosyal, politik ve ekonomik anlamda büyük değişimlere şahit olduk. ABD’nin izlediği genişlemeci para politikasında değişikliğe gidilmesi, AB’nin ekonomik krizden çıkış mücadelesi, gelişmekte olan ülkelerde büyümenin yavaşlaması 2014’te de dünyanın ekonomik olarak hassas dengeler üzerinde olacağını gösteriyor. Türkiye’de açıklanan demokratikleşme paketi, barış süreci için atılan adımlar, IMF borcunun kapanması, Fitch’in notumuzu yükseltmesi, AB tam üyelik sürecinin hızlanarak 22’nci faslın açılması, olumlu gelişmeler olarak kayda geçti. Bu olaylar, dünya ekonomisinin krizde olduğu dönemde gözleri Türkiye’ye çevirerek uzun dönem için ekonomik beklentilerimizin artmasına yol açtı. Bu olumlu çerçeveye rağmen, 2013, 2012 gibi büyümenin kuvvetli olmadığı bir yıl oldu. Bu sonucun ortaya çıkmasında zayıf dış talep etkili olduğu kadar, finansal istikrarı korumak için içeride kredi genişlemesinin dengelenme çabaları da etkili oldu. Ancak belki de ekonomik gelişmelerin yanı sıra Gezi olayları, Reyhanlı katliamı, Suriye iç savaşı, yoğunlaşan siyasi rekabet ve tartışma ortamı gibi siyasi gelişmelerin yarattığı belirsizliği de eklememiz gerekiyor. Yılın son haftalarında gündeme gelen yolsuzluk davaları ekonomik beklentileri bir kez daha olumsuz yönde etkiliyor. Piyasa göstergelerindeki bu bozulma iş dünyasında moralleri de bozdu. Yatırımlar askıya alındı, yeni siparişler iptal edildi, eleman alımları durduruldu. Soruşturma aşamasında yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti ilkelerinden uzaklaşıldığı biçiminde oluşabilecek bir algı, iş ortamına duyulan güveni zedeleyerek, piyasa göstergelerindeki bozulmanın ötesine geçerek reel kesim için de sorun yaratabilir. Bu koşullar altında Türkiye, ekonomisinin de beklenen büyüme rakamlarını yakalayamayacağı, küresel ekonomideki değişikliklere bağlı olarak yavaşlamanın daha da derinleşebileceği rahatlıkla öngörülebilir. 2014 ve 2015 yıllarında bizi bekleyen seçimlerin etkisiyle oldukça hızlı bir yıl geçireceğimiz aşikar. Dikkatlerin ekonomiden çok siyaset üzerinde odaklanıyor olması, uzun vadeli sorunlarımızın çözümünün seçimler sonrasına ertelenmesine yol açacak. 2014 yılında daha az politik sorun, daha çok yatırım ve tüm bölgeleriyle kalkınmış daha büyük bir Türkiye beklediğimizi ifade etmek istiyorum.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.