GELEN 20, 30 MİLYAR DOLARI GEÇMEZ, GELEN DE BORSAYA GİDER
Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin (İstanbul Medeniyet Üniversitesi)
-Sizin tahmininizce bu paranın ne kadarı Türkiye’ye gelir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının paralarından bahsediyoruz tabi ki. 130 milyar dolardan daha fazla olduğunu düşünüyorum. Biliyorsunuz bunlar kayıt dışı paralar. Bir şekilde sitemin dışında olan Türkiye bankacılık veya vergi sistemi dahili içinde olan paralar değil ve o yüzden de gerçek rakamın ne kadar olduğunu hiç kimse bilmiyor. Kimsenin de bildiğini sanmıyorum, ne hükümet biliyordur, ne o paraların sahipleri biliyordur. Böylesine bir avantaj yani hükümetin bu yaptığı getirdikleri zaman hiçbir şey takip etmeyeceği, sormayacağı, ‘Yüzde 2’lik vergiyle yetineceğiz’ demesi bu paraları Türkiye’ye çekmeye çalışması bence doğru bir adım. Yani bunun ne kadarı gelir o tartışılabilecek bir şey. 130 milyar dolar gelir mi? Bence gelmez. Yine gelen olacaktır ama ben 20-30 milyar doları geçeceğini sanmıyorum açıkçası. Gelirse 20-30 milyar dolar çok iyi bir para. Çünkü Türkiye’de 1 yılda bu doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında çektiği paranın çok üzerinde. Genelde 10 milyar civarında sermaye çekiyoruz. Dolayısıyla 20-30 milyar dolar gelmesi bile bence başarı ve çok önemli. Ama 130 milyar doların geleceğini hiç sanmıyorum. Çünkü neden, çok gelmez diye düşünüyorum. Çünkü bu paraların yurt dışına gitmelerinin değişik nedenleri var. Ama tek nedeni vergi değil. Eğer tek neden vergi olsaydı bütün bunların tamamı veya büyük bir bölümü gelirdi diye bekleyebilirdik. Mesela, her şeyden önce makroekonomik istikrar, finansal istikrar. Tabi şu anda Türkiye’den finansal piyasalarda makroekonomide bir istikrar yakalanmış durumda ama bunun ne kadarı sürdürülebilir. Bakarsınız ileride hükümet değişebilir veya koalisyon hükümeti dönemine girersek makroekonomik istikrar sağlanılmış durumda ama bunu sürdürülebilirliği konusunda hala ciddi kuşkular var. Hukuk sistemine ilişkin, adalet sistemine ilişkin, yargıya ilişkin bir yığın şey var. İsviçre’ye neden gidiyor? İsviçre’yi güvenli buldukları için. Hem ekonomik olarak, hem demokratik sistem açısından, hem yargı, hukuk düzeni açısından güvenli buluyorlar. Dolayısıyla Türkiye’de sağlanan makroekonomi ve bu hükümetteki güvenli istikrara rağmen bunların halen sermayenin Türkiye’yi çok güvenli bulmayacağı bazı noktalar olduğunu düşünüyorum. Ve bu nedenle de vergiden dolayı gitmedikleri için bu vergiden dolayı da gelmeyeceklerini düşünüyorum. Bence her şeyden önce 20-30 milyar dolar girse bile büyük bir başarıdır. Bu para Türkiye’ye girmese bile hükümetin bu sermayeyi çekme adına bu girişimi yapması doğrudur ve yerindedir.
satın bakalım üç beş sene sonra satacak bir şey kalmayınca ne yapacaksınız göreceğiz biz hancı siz yolcu.
enka USD bazında % 1650 kazandırmış bundan sonra gitmez
Mevcut yabancıları kurtarırlar:)
gelse ne olur sırf bankalar gider.gerisi yalan oluyor.bakın enkaya tırtttttttt ...yerinde sayıyor yada düşüyor.
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.