Beş yılın ardından hükümet yeni bir “Varlık Barışı” düzenlemesini Meclis’e sundu. Bu sefer amaç, 2008’den biraz farklı. O zaman daralan ekonomiye bir kaynak arayışı vardı. Şimdi ise dış borç görüntüsüne bir makyaj ihtiyacı, daha ağır basıyor. Yine de kayıt dışı paranın sisteme kazandırılması açısından bu önemli fırsat hakkında en çok merak edilen 10 sorunun yanıtını çıkardık.
Hükümet bundan birkaç yıl önce de benzer bir adım atmıştı. 2008 yılında "Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun"unu çıkarmış ve beklemeye başlamıştı. Başvuru hiç de az değildi. 64 bin başvuru olmuş beyanname verilmişti. Bunların bin 540’ı da yurtdışındandı. Toplamda 48 milyar lira değerinde varlık beyanında bulunulmuştu. Hazine’ye gelire gelince… Bu operasyonla hükümet, Hazine’nin kasasına 1.5 milyar lira koyabilmişti. Ancak ana hedef gelir elde etmekten ziyade kayıt dışı varlıkların ekonomiye kazandırılması olduğu için vergi uzmanları bu hamlenin başarıya ulaştığını kabul ediyor.
Bu operasyon ile ilgili daha sonra yeteri kadar güven verilemediği için iyi sonuç alınamadığına ilişkin yorumlar yapıldı. Hükümet, şimdi yeni bir adım attı. Konu ile ilgili yasa geçen Çarşamba gecesi Meclis’e sunuldu.
Ekonomist olarak bu yeni süreç ile ilgili merak edilen tüm soruları, geçen “varlık barışı” dönemini de yakından izleyen ve sonuçlarını en iyi analiz eden uzmanlardan biri olarak görülen Ernst&Young Kıdemli Müdürü Onur Elele’ye sorduk. Elele, bu kritik sorulara şu yanıtları verdi:
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.