Foto GaleriMizah'Yeni üçlü' krizi: Küresel ticaret savaşları kapıda mı?

'Yeni üçlü' krizi: Küresel ticaret savaşları kapıda mı?

4 / 8 'Yeni üçlü' krizi: Küresel ticaret savaşları kapıda mı?
15 Mayıs 2024 - 13:00

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

Elektrikli araçlar, tıpkı son 20 yıldır emlak sektörünün de olduğu gibi, Çin'in ekonomik büyümesinde öncü olarak görülüyor ve yeni bir "zenginlik kaynağı" olarak değerlendiriliyor.

Elektrikli otomobil endüstrisinin gelişimi ilk olarak 2009 yılında hükümet politikası olarak benimsendi ve 2012 yılından itibaren sektöre önemli miktarda araştırma ve geliştirme finansmanı, devlet sübvansiyonu, vergi indirimi imkanı ve altyapı desteği sağlandı.

Devletin bu politikaları ülkede büyük bir üretim kapasitesi oluşturdu. 2023 yılında Çin, dünyanın önde gelen otomobil ihracatçısı olarak ilk kez Japonya'yı geride bıraktı. Elektrikli araçlar, bir önceki yıla göre yüzde 77,6 artışla toplam ihracatın yaklaşık dörtte birini oluşturdu. Toplamda 4,91 milyon araç ihraç edildi.

Ancak devlet desteğinin sektörde aşırı kalabalığa da yol açtığı belirtiliyor. 2018'de elektrikli araç üreten 500'e yakın şirket varken, şiddetli rekabet nedeniyle 2023'te bu sayı 40'a düştü. Devlet haber ajansı Xinhua'nın Mart ayında "arz fazlası" ve "iç talep büyümesindeki yavaşlama" nedeniyle olduğunu kabul ettiği kıyasıya rekabet, Çin'de fiyat savaşları şeklinde de ortaya çıktı.

Bunun üzerine Çinli şirketlerin başka ülkelere yönelmesiyle, otomobil üreten ülkelerde alarm zilleri çalmaya başladı. New York Times gazetesi bu sırada yaptığı bir haberde ABD'li otomobil üreticilerinin "yok olacağı" uyarısında bulundu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster