On altıncı yüzyıla kadar Osmanlı devletinin yurt dışı bağlantılarını Yahudiler yapmış, bu grup finans alanında etkin iken, daha sonra Rum ve Ermeni sarrafların etkinliği giderek artmıştı (Goffman, 2004). 18 inci yüzyılın ikinci yarısında devlet bütçe açıklarının kronikleşmesi ile gelir ihtiyacının artması sarrafların önemini daha da artırmıştı (Pamuk,1999). Faiz yasağı ve Avrupa ülkelerindekine benzer kredi kurumlarının on dokuzuncu yüzyılın ilk yarısına kadar olmaması kredi ilişkilerini engellememiş, poliçe(süftece) gibi çeşitli ödeme araçları iç ve dış ticarette kullanılmıştı. 1760 lardan itibaren Osmanlı devletinin Avrupa ülkeleriyle yapılan ticaretinin büyümesi ile İstanbul Avrupa’nın çok yönlü ödemeler ağı içine çekilerek Londra, Amsterdam, Trieste, Venedik, Viyana ve diğer kentlerle bağlantıları kurulmuştu. Avrupa para birimlerinin işlem gördüğü hareketli bir poliçe ve döviz piyasası oluşmuştu (Pamuk, 1999). Osmanlı imparatorluğunda yaşayan Rumlar ve Ermeniler(Gayri Müslim aracılar) Napolyon savaşları sırasında Doğu Akdeniz’de ortaya çıkan güç boşluğundan faydalanarak buradaki ticareti ele geçirdi. Değişen dünya şartlarına eğitim sistemlerini yenileyerek ve gelişmeleri izleyerek ayak uyduran Gayri Müslim Osmanlı vatandaşları lisan, hesap bilen ve bunun eğitimini alan bir grup olarak Avrupa’daki finansal piyasaları izlemişler, uluslar arası bağlantıları kuran bir grup olarak ortaya çıkmışlardı. Bu gruplar Osmanlı ve Avrupa arasında ticari ve mali işlere aracılık ederek, özellikle dış borçlanma sürecinde güçlendi ve Duyun-u Umumiye İdaresi kurulana kadar Osmanlı devletinin kredi gereksinimini uluslar arası bağlantılarını kullanarak sağladı.
ÇOK BAKILAN GALERİLER
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.