Önlemlerin alınmasındaki gecikmeler, batık kredi sorunu yanı sıra batık bankalar nedeniyle sorunlar ortaya çıkarmıştı. 1988 yılına gelindiğinde bankacılık hizmetleri çeşitlenmiş, kredi kartları, ATM cihazları hizmete sunulmuş, tüketici kredileri yaygınlaşmaya başlamıştı. Bankaların görevleri ve kaynak yapıları değişmiş, döviz tevdiat hesapları ve yurtdışı kredileri artmıştı. 1982 yılında döviz pozisyonu yetkisi alan bankalar, 1984 yılında döviz tevdiat hesapları açmaya başlamış, 1988 yılına gelindiğinde döviz mevduatının toplam mevduat içindeki payı % 45 e çıkmıştı. Merkez Bankası’nda döviz ve efektif piyasalar açılmış, kur değerleri piyasa değerlerine yakın belirlenmeye başlanmıştı. Bankacılıkta mekanizasyon ve otomasyon artmış, 1990 yılında Bankalar arası Kart Merkezi kurulmuş,bireysel bankacılık önem kazanmaya başlamıştı (Coşar, 1999). 1980 sonrasında yabancı bankaların kurulması ve şube açmaları için uygun ortam oluşurken, yeni bankaların kurulmasına da izin verilmiş, 1988 yılına kadar 23 banka kurulmuştu. Yabancı bankalar ihtisas bankası şeklinde Türkiye’ye gelirken, Türk bankaları da 1985 yılı sonrasında ihtisas bankası şeklinde kurulmuştu. Özellikle, az şubeli bankalar ihtisas bankası olarak çalışmaya yönelmiş, 1987 de kurulan bankaların tümü ihtisas bankası olarak kurulmuştu. Öte yandan, 1980 yılında 44 olan banka sayısı 1992 ye gelindiğinde 71 e çıkmış,şube sayısı 1991 e gelindiğinde 6501 e yükselmişti. Türk bankaları 1980 yılına kadar yurtdışında sınırlı ölçüde temsilcilik ve irtibat büroları açmışken, 1992 yılına kadar 22 şube, 104 temsilcilik ve iki irtibat bürosu açılmıştı. 1987 yılından itibaren yurt dışında banka kurma girişimleri başlamış, ilk yurtdışı bankayı Pamukbank Almanya’da açmıştı(Coşar, 1999).
ÇOK BAKILAN GALERİLER
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.