Bu heyetler hemen her ülkede en önemli problemin uzun vadeli kredi olanaklarının yetersiz olduğunu saptamış, hepsinde kalkınma bankalarının kurulmasını tavsiye etmişlerdi. Dünya Bankası’nın bu tavsiye ve desteğinin de etkisiyle kalkınma bankalarının sayısı 1960'lı yıllarda arttı (Çonkar,1988). Türkiye’de Planlı dönemin başlangıç yılı olan 1963 yılında ikinci özel sektör yatırım bankası olan Sınai Yatırım ve Kredi Bankası, Osmanlı Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve daha sonra tasfiye edilen Türkiye Kredi Bankası tarafından kuruldu. Amaç, özel sektör sanayi kuruluşlarına uzun vadeli kredi sağlamak ve sermaye piyasasının gelişmesine katkıda bulunmaktı. 1964 yılında da kamu kesiminin uzun vadeli fon ihtiyacını karşılayacak Devlet Yatırım Bankası kurulmuştu, bu Banka 1987 yılında Türkiye İhracat Kredi Bankası (Eximbank) olarak faaliyetlerini dış ticaret sektöründe yoğunlaştırarak zaman içinde amacını değiştirdi. 1975 yılında geri kalmış bölgelerdeki sanayi yatırımlarına ve halka açık şirketlere kredi verecek Devlet Sanayi ve İşçi Yatırım Bankası kuruldu. Özel bir kanunla kurulan banka 1988 'den sonra Türkiye Kalkınma Bankası olarak faaliyet gösterdi. Ayrıca, T.C. Turizm Bankası, turizm sektörünü teşvik etmek üzere 1962 yılında faaliyete başlamış, 1988 yılında Kalkınma Bankası ile birleştirilmiştir.Yabancı sermayeli Amerikan Türk Dış Ticaret Bankası (1964), Arap ve Türk Bankası(1977)gibi bankalar ihtisas bankası olarak kurulmuştu.Planlı dönemin sona ermesi ve serbest piyasa ekonomisine geçiş bankacılık sektörünüde değiştirdi. Bankacılığın yönelimi sanayileşme hedefinden dış ticaretin geliştirilmesi hedefine doğru değiştirildi. Kuşkusuz bu değişimde 1960 lı yılların düşük faizli uzun vadeli kredilerdeki, özellikle petrol krizi sonrasında meydana gelen azalma rol oynadı. Dünya Bankası’nın gelişmekte olan ülkelere olan yaklaşımı değişmişti. Kalkınma programları,kalkınma teorileri yeniden tartışılmaya başlanmıştı. Gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkın nicel olduğu yönündeki görüşler değişti. Bu değişim kalkınma bankalarının faaliyetlerini güçleştirdi. Türkiye’de 24 Ocak 1980 İstikrar önlemleri ile birlikte sanayileşme stratejisi değişmiş,iktisat politikası kısa dönemli istikrarın sağlanması hedefleri doğrultusunda oluşturulmuş, bu politikalar uzun vadede sürdürülmüş, planlı ekonomiden serbest piyasa ekonomisine geçilmişti. Bu değişim bankacılığın da değişmesine neden oldu. Türkiye'de TSKB 1978'e kadar kendi portföyünden hisse senedi satmış, şirketlerin çıkardığı tahvillere garanti vermiş,menkul kıymetlerin halka arzında gerekli aracılığı yapmış, menkul kıymet çıkaracaklara danışmanlık hizmeti vermek gibi yatırım bankacılığı işlemlerini yerine getirmişti. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın kuruluşuyla yeni işlemler yapacak yeni aracılara ihtiyaç duyuldu. Kalkınma bankaları yatırım bankalarına dönüştü. Bazı ticari bankalar da bu alana yöneldi.
ÇOK BAKILAN GALERİLER
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.