Foto GaleriGündemSeçimlere dair bilinmesi gereken 20 şey

Seçimlere dair bilinmesi gereken 20 şey

6 / 24 Seçimlere dair bilinmesi gereken 20 şey
24 Mart 2014 - 10:17

MÜKERRER SEÇMEN VAR MI?

Seçmen kütükleri, İçişleri Bakanlığı'nın adrese dayalı nüfus kayıt sistemi çerçevesinde oluşturuluyor. İçişleri Bakanlığı her gün bu kayıtlarda yapılan değişiklikleri sisteme giriyor. Türkiye'de ortalama her gün sisteme 75 bin değişiklik verisi (adres değişikliği, ölüm, evlenme, boşanma, seçmen kısıtlılığı gibi). Bu veriler, doğrudan YSK'nın SEÇSİS'ine de geliyor.

Gelen her yeni veri, SEÇSİS'te bir filtreden geçirilerek giriyor. Yani gelen her veri, standart olarak beş ayrı parametre üzerinden (ad, soyad, doğum tarihi, doğum yeri ve baba adı) filtreden geçiriliyor. Yeni gelen verinin, mevcut seçmen kütüğü ile "eşleşip, eşleşmediği" kontrol ediliyor. Böylece mükerrer seçmen yazımının önüne geçiliyor. SEÇSİS, öylesine programlanmış ki, İçişleri Bakanlığı verileri mükerrer olarak girse bile, bu filtrelerin tamamını aşması pratikte mümkün değil.

Seçmen olmak için en önemli parametre ise, kişinin ikametgah adresinin bulunması. Kişinin "seçmen" kütüğüne kayıt edilmesi için bir yerde ikametgahını beyan etmesi gerekiyor. Bu beyan da, , nüfus müdürlüklerine ya da su, elektrik aboneliği ya da bankada hesap açtırma gibi iş ve işlemlerle oluyor.Seçmen, adres beyanında bulunmaz ise, seçmen olduğu halde, içişleri bakanlığı'nın "havuz" diye tanımladığı bir bölümde duruyor. Havuzdan çıkıp, seçmen kütüğüne dahil olabilmesi için de ikametgah göstermesi gerekiyor.

Türkiye'de, "havuzda" seçmen sayısı yaklaşık 700 bin. Ve bu kişiler, 30 mart seçimlerinde oy kullanamayacaklar. Mükerrer seçmen ise, birbirinden farklı sandık kurullarına kayıtlı olan, dolayısıyla aynı oyu birden fazla kez kullanma imkanı bulan seçmen anlamına geliyor. Seçsis'e göre Türkiye'de mükerrer seçmen sayısı sadece 24. Bu kişilere de ulaşılamıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster