'DEFALARCA AMELİYAT MASASINA YATIYORLAR'
Doktor önerilerini dikkate almayanlar var. "O operasyon sana olmaz" demenize rağmen sizi zorlayan hastalarınız oldu mu? Bu tip hastalara ne gibi önerilerde bulunuyorsunuz?
Prof. Dr. Ercan Karacaoğlu: Elbette oldu, olmaya da devam ediyor. Herkesin yüz ve vücut yapısı farklı. Farklılık sadece yapısında değil, oranları da farklı. Bize gelen operasyon adaylarına, var olan fiziksel yapısı üzerinde çalışma yapabileceğimi, kendisinin elinde gösterdiği fotoğraftaki kişinin yüz hatlarının kendisine yakışmayacağını, farklı oranlara sahip olduklarını defalarca iletiyorum. Tabii ki burada ne istediğini bilen ve bu tür ısrarcılığı olmayan hastalarımın çoğunlukta olduğunu belirtmem gerekiyor.
Israrcı olmalarının tek sebebi, beğendiği kişi gibi görsel yapıya sahip olmak. Genelde hastalarıma kendi yüz oranı yada kendi vücut oranıyla ilgili bilgi verdiğimde bunun makul olduğunu ve yanlış düşüncelere kapıldığını ifade ediyorlar. Bir ünlüye benzemeyi bir takıntı haline getirdiyse ona kimse engel olamaz. Bire bir aynı olmasının imkanı yok zaten. Bu yüzden bir değil, defalarca ameliyat masasına yatarlar ve her seferin de farklı hekimlerin koltuklarında görüş alırlar.
'KABUL GÖRME BEKLENTİSİ ESTETİK BAĞIMLILIĞINA SEBEP OLUYOR'
İnsanlar gerçekten görüntülerinden rahatsız oldukları için mi estetiğe başvuruyorlar? Yoksa işin içinde 'toplumda kabul görme' isteği var diyebilir miyiz?
Psikolog Pelin Hazer: Beden imajı, arzu edilen özelliklerin toplumsal ve kültürel standartlarıyla birlikte kişilerin kendi inançlarından, beklentilerinden ve ön yargılarından etkilenir. İnsanlar kendileri için ideal bir beden standardı oluşturmak için ailelerinden, akranlarından ve sosyal medyadan alınan bilgileri birleştirir ve içselleştirir. Bu ölçüm standardı, kişinin kendi imajı hakkında kendi kendini yargılamayı beraberinde getiriyor. İnsanlar, vücutlarında memnun olmadıkları belli kısımlarını iyileştirmek amacıyla estetik ameliyat olmayı tercih ederler. Mükemmellik arayışı toplum tarafından onay görme beklentisi estetik 'bağımlılığa' yol açan faktörler olabilir.
II. Dünya Savaşı'ndan sonra yapılan bir araştırma, savaş sırasında yüzleri şekil değiştiren eski askerlerin, yüzleri sağlam olanlara göre iş bulmasının daha zor olduğunu göstermiş. Bu nedenle plastik cerrahi genellikle yanıkları veya yaralanmaları olan kişiler tarafından yara izlerinin yeniden yapılandırılması veya kamufle edilmesi için veya doğuştan hastalığa yakalanmış kişiler tarafından tercih edilmekteydi. O zamandan beri, daha fazla insan güzellik standartlarını yerine getirmek için hızlı bir dönüşüm geçirmeyi tercih ettiğinden, estetik cerrahi popüler olduğu kadar yaygın bir fenomen haline geldi.
ÇOK BAKILAN GALERİLER
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.