ESTETİĞE İLGİNİN DE KÖKENİ ÇOCUKLUK
Çocuklukta yaşanan hangi travmalar, kişiyi estetik yaptırmaya itiyor?
Klinik Psikolog Pelin Hazer: Ebeveynler ve akranlar tarafından kötü muamele, çocukların psikolojik gelişimi üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Çocukluk çağı istismarı ve ihmali, genç erişkinlikte beden dismorfik bozukluğu (beden algısı bozukluğu) riskini artırabilir. Çocukluk döneminde istismara uğramış ya da duygusal olarak ihmal edilmiş kişilerin genç erişkinlik döneminde estetik cerrahi geçirme olasılığı daha yüksek olduğuna dair çalışmalar bulunuyor.
Ebeveynlerin, beden ölçüsü veya görünüşü hakkındaki doğrudan yorumları, çocuklarının beden imajı kavramlarını oluşturur. Beden imajı üzerindeki akran etkisi çocuklukta başlar ve ergenlik döneminde devam eder. Akranların alay etmesi, daha sonra kişinin kendi güzellik yargısını ve ideal bir benlik imajını etkileyebilir. Çocukluk ve ergenlik dönemindeki beden memnuniyetsizliği, beden imajının gelişiminde riskler yaratabilir.
Psikolog Pelin Hazer: Sosyal medyanın ve 'selfie' kültürünün yükselişi, fenomenin yıldızlarla sınırlı olmadığı anlamına geliyor. Yani Instagram, Snapchat, Faceapp gibi uygulamalardaki filtrelerin, plastik cerrahide artan bir talebi tetikleyebildiğini düşünebiliriz. Son birkaç yılda yapılan birçok araştırma, 'selfie' çekme ve sosyal medyayı vücut dismorfisi ve olumsuz benlik saygısı ve benlik imajıyla ilişkilendirdi. Pandemi sürecinde ise birçok kişi dışarıya yönelemediği için kendi bedenine, kendi zihnine dönmeye ve rahatsız olduğu özelliklerini 'düzeltme' başladı. Akıllı telefonlar gibi cihazların, onları tuttuğumuz açılardan dolayı vücut imajını daha da değiştirebileceğine dair birtakım araştırmalar var.
ÇOK BAKILAN GALERİLER
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.