19) N. Süreyya Serdengeçti (2001-2006)
1952 yılında İstanbul‘da dünyaya geldi. İlk ve orta öğretimini tamamladıktan sonra Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi bölümüne devam etti. 1979‘daki mezuniyetinin ardından 1980 yılında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Dış Borç Erteleme Bölümünde çalışmaya başladı. Serdengeçti, 1984–1986 yılları arasında Amerika‘nın Tennessee eyaletinde bulunan Vanderbilt Üniversitesi Ekonomi bölümünde yüksek lisans yaptı.
Türkiye‘ye döndükten sonra Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin yönetiminde çalışan Serdengeçti, 1990 yılında Döviz İşlemleri Müdürlüğü, 1992‘de Açık Piyasa İşlemleri Müdürlüğü ve 1994 yılında Genel Sekreter Yardımcısı olarak, Genel Sekreter. Yine 1994‘te Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcılığına atanan Serdengeçti, Ödemeler Dengesi ile Uluslararası Kuruluşlar alanlarında çalışmalar gerçekleştirdi.
Mayıs 1996 tarihinde Piyasalar Genel Müdürü olarak göreve başlayan Serdengeçti’nin sorumluluk alanları, uluslararası rezerv yönetimi, döviz kuru ve müdahaleleri, bankalararası para piyasası, açık piyasa işlemleri ve hazine ihaleleriydi.
Ocak 1998’den itibaren Piyasalar Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra, Krediler, Bilgi İşlem ve İstatistik Genel Müdürlüklerinden sorumlu Başkan Yardımcılığı görevlerini yürüten Serdengeçti, Mart 2001 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı’na atandı. Merkez Bankası’na 21 yıl hizmet verdikten sonra başkanlık görevine getirilen Serdengeçti, bütün Türkiye’yi ekonomide günlük kur veya borsa hareketlerinden uzun vadeli hedeflere bakmaya yöneltti ve Merkez Bankası’nın özerkleşmesinde büyük rolü oldu.
Görev süresi 13 Mart 2006‘da sona eren Serdengeçti, halen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile çalışan İstikrar Enstitüsü’nün direktörlüğünü yürütmektedir. Evli ve bir çocuk babası olan Serdengeçti, İngilizce ve Fransızca bilmektedir.
Hepsi başarısız. Başarılı olmuş olsaydılar, bu gün ülkede % 65 enflasyon olmazdı. Oldu olacak resimlerini de assaydılar bari. Burası Türkiye.
ÇOK BAKILAN GALERİLER
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.