Foto GaleriYaşamKuşlarla başladı ineklere sıçradı: Kuş gribi durdurulabilir mi?

Kuşlarla başladı ineklere sıçradı: Kuş gribi durdurulabilir mi?

4 / 7 Kuşlarla başladı ineklere sıçradı: Kuş gribi durdurulabilir mi?
29 Nisan 2024 - 08:39

Kuş gribi nereden kaynaklanıyor?

Çin'in güneyindeki Guangdong göller, nehirler ve sulak alanlar açısından zengin bir bölge. Bu habitatlar, düşük patojenik kuş gribinin doğal konağı olan su kuşları için çok uygundur.

Burası, 1996 yılında, bir çiftlik kazında, H5N1 olarak bilinen yeni, son derece patojenik bir virüsün teşhis edildiği ilk yer oldu.

Kuş gribinin düşük veya yüksek patojen olarak sınıflandırılması, diğer kuş (veya memeli) türlerini değil, yalnızca tavukları esas alır.

Ancak hastalığın düşük kolu tavuklarda yüksek kola dönüşebilir, ciddi hastalıklara ve çoğunlukla ölüme neden olabilir.

Hollanda'daki Erasmus Üniversitesi Tıp Merkezi'nde Karşılaştırmalı Patolog Thijs Kuiken, son derece patojenik olan virüsün ilk kez görüldüğü vakanın bir çiftlikte olmasının şaşırtıcı olmaması gerektiğini söylüyor:

"Yüksek derecede patojenik kuş gribi, genellikle yabanda meydana gelmeyen bir kümes hayvanı hastalığıdır. Bugün sıra dışı olan şey, bu özel türün yabani kuşlarda dünya çapında yayılması."

Uzmanlara göre sorunun asıl kaynağıysa insanlar. Salgın 1996 yılında başladığında dünyada çoğunluğu tavuk olmak üzere yaklaşık 14,7 milyar adet kümes hayvanı vardı.

Bugün bu sayı iki katına çıkmış durumda. Kuiken, "Biyokütle açısından kümes hayvanları şu anda dünya çapındaki tüm kuş biyokütlesinin yüzde 70'inden fazlasını oluşturuyor" diyor.

Kuiken, eğer mevcut kümes hayvanı yetiştiriciliği eğilimleri değişmezse, "diğer oldukça bulaşıcı patojenlerin kalan birkaç yabani kuşa bulaşmaya" devam edeceğini söylüyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster