Foto GaleriGündemKorona ilacı Molnupiravir: Salgının seyrini değiştirebilir mi?

Korona ilacı Molnupiravir: Salgının seyrini değiştirebilir mi?

6 / 12 Korona ilacı Molnupiravir: Salgının seyrini değiştirebilir mi?
08 Ekim 2021 - 08:27

Böylelikle ilacın hem ağır hastalığı hem de ölümleri büyük oranda önlediği ortaya çıktı. Bu nedenle de Faz-3 çalışması erken sonuçlandı. Tam sonuçlar bu ay sonuna doğru çıkmış olacak. Hatta şimdiden ABD, Merc’den yaklaşık 1 milyon kür/doz ilacı satın alarak, ücretini de peşin verdi. Ayrıca Merc firması yıl sonuna kadar 10 milyon insanı tedavi edecek kadar ilacın üretileceğini de açıkladı.

Buraya kadar olan süreçte ilacın koronavirüse karşı olan etkisinin oldukça iyi olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Ama yine de sorulması gereken pek çok soru var. Örneğin,

 * Molnupiravir koronavirüs ile mücadelede nasıl bir etki yaratabilir?

* Delta varyantı başta olmak üzere diğer varyantlarla olan mücadelede nasıl bir rol oynayabilir?

* Koronavirüs Ilacı aşının yapamadığı neyi yapabilir?

Bunun gibi aklımdaki tüm soruları Prof. Dr. Derya Unutmaz’a yönelttim. Oldukça detaylı ve önemli bilgiler verdi.

1) İlacın ağır hastalığı yüzde 50’ye yakın önlediğinin altı çiziliyor. Bu ne anlama gelir?

Şu ana kadar açıklanan durum ve atılan adımlar oldukça güzel bir gelişme. Özellikle ölümleri yüzde 100’e yakın önlediğinin üzerinde duruluyor. Ama şunu unutmamak lazım ilaç daha çok yeni… Daha fazla insanda denendiğinde ölüm konusunda çok daha net bir bilgiye sahip olacağız. Ama çok büyük oranda ölümleri önlediğini söyleyebilirim. Bu da oldukça önemli… Çünkü aşı olan kişiler içerisinde çok küçük bir grup ağır hasta olabiliyor, hatta hayatını bile kaybedebiliyor. Bu nedenle bu ilaç, o grup için büyük bir avantaj olacak. Ayrıca aşı olmayanlar için de ilacın ortaya çıkardığı sonuç büyük bir avantaj.

2) Peki Molnupiravir, koronavirüs ile mücadelede nereye oturuyor?

Kesinlikle etkili olacaktır ama aşının yerini asla almayacaktır. Aşılar çok daha etkili ve ucuz. Ayrıca aşılar, virüsün bulaştırılmasını da önleyen çok fazla yan etkisi de olmayan maddeler. Molnupiravir için aşıya destek olacak diyebiliriz. Hatta koronavirüsü ölümcül olmaktan çıkaracak.

3) Molnupiravir, delta başta olmak üzere varyantlarla olan mücadelede nasıl bir rol oynayabilir?

İlacın zaten en önemli özelliği varyantlara karşı etkili olması. Virüsün oluşturduğu varyantlar, virüsün yüzeyindeki başak proteininde oluşuyor. Amaçları ise antikorlardan kaçmak ve virüsün daha hızlı yayılmasını sağlamak. Molnupiravir’in etki mekanizması çok farklı ve varyantlarla pek ilgilenmiyor. Varyantlar virüsün neresinde olursa olsun kodunu kopyalaması lazım. Molnupiravir zaten buna engel oluyor.

Özetle virüsün geçirdiği mutasyonlar bu ilacın etki mekanizmasını herhangi bir şekilde değiştirmiyor. İlaç, hem mevcut varyantlar hem de ileride karşımıza çıkabilecek olan tehlikeli varyantlara karşı da aynı şekilde etkili. Örneğin sentetik antikorlarda bu durum böyle değil. Oradan virüs kaçabiliyor. Fakat bu ilaçtan kaçması çok zor. 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster