Bal nasıl üretilir?
Sizi bal arılarının hayatında kısa bir gezintiye çıkartmak istiyorum.
Gün doğuşu ile bal arılarının mesaisi başlar. Kovanlarından çıkan arılar çiçek aramaya başlarlar. Tam olarak aradıkları şey ise çiçek üzerinde bulunan nektarlardır.
Bu nektarlar tatlı bir yapıya sahip olmakla beraber bal ile yakından uzaktan ilişkisi yoktur. Arılar çiçek bulduktan sonra, hedefin üzerine konarlar ve ağızlarında bulunan hortum aracılığı ile nektarı mideye indirirler.
Tek çiçekten alınan nektar tabi ki yeterli değildir. Bu sebeple birçok çiçek dolaşılır ve arının midesi nektar ile dolar. Bu arada mideye indirilen nektarın bir miktarı kullanılır, kalanı sindirilir ve kovana döndüklerinde “kusularak” görevli arıya aktarılır. Bu arı da nektarı çiğner, midesine indirir ve midesindeki enzimler sayesinde işler.
Uzun işleme sürecinin ardından baldan daha az yoğun -ama bala benzeyen- bir sıvı peteklere aktarılır. Aktarıldıktan sonra depolanan balımsı sıvı içerisindeki su buharlaşarak daha da yoğun bir form yani “bal” oluşur.
Tabi ki benim birkaç paragraflık yazım arıların emeği ile karşılaştırılamaz. Çünkü arılar bir kilo bal için yaklaşık 3 milyon çiçek dolaşır.
Peki arıların bu değerli ürününün içinde ne var?
ÇOK BAKILAN GALERİLER
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.