2.CUMHURİYET DÖNEMİ (1923-1980)
İSTANBUL MENKUL KIYMETLER VE KAMBİYO BORSASI
Cumhuriyet döneminde, 22 Ağustos 1923’te kabul edilen ek bir tüzükle borsanın yasal düzeninde önemli değişiklikler yapıldı. Bu tüzükle kambiyo alım satımıyla ilgili işlemler yeniden borsaya kaydırılmıştı.Ne var ki, getirilen düzenlemelere ve denetimlere karşın Türk Lirası üzerindeki spekülasyonların sürmesi üzerine 1924 ve 1927 yıllarında borsayla ilgili kararnameler çıkartıldı. 1 Nisan 1926’da Galata’dan Bahçekapı’daki IV. Vakıf Han’a taşınan borsa, 16 Mayıs 1929’da kabul edilen 1447 sayılı Menkul Kıymetler ve Kambiyo Borsaları Kanunu ve 19 Mayıs 1929 tarih ve 8172 sayılı nizamnameyle yeniden düzenlenerek, “İstanbul Menkul Kıymetler ve Kambiyo Borsası” adı altında çalışmaya başladı. 1938 yılında çıkartılan bir kararnameyle İstanbul Borsası kapatılarak Ankara’ya taşındı ve orada çalışmaya başladı. Bunun başlıca nedeni, döviz fiyatlarında meydana gelen dalgalanmaların yarattığı endişeydi. Ama bu taşınmanın sakıncaları süratle anlaşılmış olacak ki 1941 yılında borsa yeniden İstanbul’a nakledildi. 1958 yılında Maliye Bakanlığı döviz işlemlerinin Merkez Bankası’nca yapılmasına karar verince borsanın kambiyo faaliyetlerine son verilmiş oldu. O tarihten itibaren borsa adında kambiyo sözcüğünün kalmasına karşın, sadece menkul kıymetlerin alınıp satıldığı bir kurum haline geldi.
ÇOK BAKILAN GALERİLER
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.