Uluslararası şirketlerin bölgesel üssü haline gelen Türkiye'den yönetilen ülke sayısı her geçen yıl artıyor. Onlarca çok uluslu şirket yüzlerce ülkedeki operasyonunu Türkiye'den yönetiyor.
Ekonominin ağırlık merkezinin batıdan doğuya kaydığı belirtilirken, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgenin bu değişimden etkilenmesinden hareketle uluslararası şirketler, Türkiye'yi sadece yatırım yapılacak bir ülke olarak değil, bölgenin yönetim merkezi olarak da görmeye başladı.Türkiye, çok uluslu şirketlerce ekonomisi, genç nüfusu, coğrafi konumu ve merkezi bir ulaşım ağına sahip olması nedeniyle tercih ediliyor. Dünya gazetesinden Yıldız Taşdelen Erli’nin haberine göre Son yıllardaki istikrar ve ekonomik göstergelerdeki başarılar da Türkiye'nin bölgesel üs olarak tercih edilmesinde önemli paya sahip. Birçok firma, Türkiye'yi Ortadoğu, Kafkasya, Avrupa, Afrika ve Orta Asya için önemli bir "operasyonel" merkez olarak görüyor. Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya ülkeleri yönetim açısından en fazla kapsanan bölgeleri oluşturuyor. Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Barometre anketinin 2012 yılı ikinci anketine katılan üyelerin yüzde 33'ünün Türkiye'yi bölgesel üs olarak kullandıkları sonucu ortaya çıkarken, Türkiye'yi bölgesel üs olarak kullanan uluslararası şirketlere her geçen yıl yenilerinin eklendiği görülüyor. Bölge ülkeleri Türkiye'den yöneten şirketlerin kent tercihinde İstanbul ilk sırada yer alıyor. Türkiye'den yönetilen şirketlerin yöneticileri arasında çok sayıda Türk de bulunuyor. Çok uluslu şirketler gibi, bazı uluslararası kuruluşlar da bölge ülkeleri Türkiye'deki ofislerinden yönetiyor.
Uluslararası şirketler, Türkiye'yi farklı açılardan bölgesel üs olarak kullanıyor. Yönetimin yanı sıra yatırım üssü, üretim üssü, ihracat üssü, lojistik üs ya da Ar-Ge merkezi üssü olarak kullananlar da var. Coca Cola, TeliaSonera, PepsiCo, Microsoft, Intel, BSH ve Visa'nın da aralarında bulunduğu onlarca şirket yüzlerce ülkeyi Türkiye'den yönetiyor. Coca-Cola Avrasya ve Afrika Grubu, İstanbul'da bulunan yönetim merkezinden 84 ülkeyi, PepsiCo'da Güney Doğu Avrupa bölgesinin yönetim merkezi olan Türkiye 18 ülkeyi yönetirken, Microsoft'un, 12 yıldan bu yana Ortadoğu ve Afrika Bölgesi'nin yönetim merkezi İstanbul oldu. 35 ülkeyi Türkiye'den yöneten Unilever, 10 Türkiye kadar bir nüfus büyüklüğünü İstanbul'dan yönetmeye başlarken, Intel'de 22 milyon adetlik bir bilgisayar pazarı Türkiye'den yönetiliyor
ÇOK BAKILAN GALERİLER
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.