DİŞ SIKMA TEDAVİSİ
Hastanın diş sıkma/gıcırdatma tedavisi, yukarıda bahsedildiği gibi hastayı bu alışkanlığa iten faktörün iyi araştırılması ve etken olabilecek faktörlerin ortadan kaldırılması ile sağlanabilir. Eğer yukarıda sayılı problemler hali hazırda oluşmuş ise bu problemlerin tedavi edilmesi önceliklidir. Bu problemlerden özellikle çene eklemini ilgilendirenler oluşmuş ise, öncelikle çiğneme sisteminin düzeni bozulmuş demektir ve tedavisi için ideal alt-üst çene ilişkisi oluşturacak stabilizasyon splinti tedavisi uygulanmalıdır. Hekimin ön gördüğü periyodik kontrollerle bu ideal ilişki korunarak eklem bozuklukları tedavi edilir. Stabilizasyon splinti; hatalı vertikal ve horizontal çene ilişkileri, istenmeyen diş temas ilişkileri, ideal olmayan mandibular rehber düzlemler, mandibula hareketinin kısıtlanması vb. nedenlerle oluşmuş Temporomandibular eklem rahatsızlıkları, parafonksiyonel alışkanlıkları (diş sıkma/gıcırdatma) ve kas hiperaktivitesinin giderilmesi ve bu sebeplerden oluşabilecek mandibular konum değişimini düzeltmek için uygulanan bir tedavi apareyidir. Uygulanan her diş sıkma apareyi stabilizasyon splintinin özelliklerini taşımadığından toplumda ve hekimlerde aparey tedavisinin işe yaramadığı algısı ne yazık ki mevcuttur.
Bu yüzden Temporomandibular eklem stabilizasyon splinti diğer apareylerle karıştırılmamalıdır. İdeal bir stabilizasyon splinti uygulaması ve takibi ile tedavi sağlanabilmektedir. Stabilizasyon splinti apareyi çene eklem bozuklukları oluşmuş hastalarda tedavi amaçlı kullanımının yanı sıra, eklem bozukluğu oluşmamış, diş sıkma/gıcırdatmadan mustarip hastalarda koruyucu ve kasları rahatlatıcı amaçla da kullanılabilir. Bununla birlikte, diş sıkan veya gıcırdatan hastanın bilgilendirilmesi (farkındalılık), ilaç tedavisi (kas gevşetici, ağrı kesici, antidepresanlar…), fizik tedavi, psikolojik ve/veya psikiyatrik tedavi, nörolojik tedavi, intraartiküler enjeksiyonlar, artroskopi, artrosentez ve botox uygulamaları gibi yardımcı veya ilave tedaviler de uygulanabilir. Hangi tedavi veya tedavilerin uygulanacağına hastayı muayene eden hekim karar vermelidir. (Sabah)
ÇOK BAKILAN GALERİLER
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.