Foto GaleriGündemAvrupa'yı son 10 senede değiştiren en büyük 10 olay

Avrupa'yı son 10 senede değiştiren en büyük 10 olay

12 / 13 Avrupa'yı son 10 senede değiştiren en büyük 10 olay
02 Ocak 2020 - 09:11

İran Nükleer Antlaşması (2015-2019)

Uzun yıllar süren müzakerelerin ardından Tahran yönetimi ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya ile masaya oturarak İran'ın nükleer aktivitelerini azaltma konusunda anlaşma sağlamıştı. Bu anlaşma kapsamında adı geçen ülkeler İran'a uygulanan ekonomik yaptırımları kaldırma sözü verdi.

Ancak bu anlaşma sadece 2 sene sürdü. Mayıs 2017'de ABD Başkanı Donald Trump anlaşmadan tek taraflı olarak çıktıklarını ve İran ile ticaret yapmaları durumunda diğer ülkelere de ekonomik yaptırım uygulayacaklarını açıkladı. Bu durum İran ile ticaret yapan başta Fransa, Almanya ve İngiltere olmak üzere birçok Avrupa ülkesini zor duruma soktu. Ancak AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB'nin İran ile yapılan nükleer anlaşmaya bağlı kalacağını ve ABD’nin ekonomik yaptırımlarına rağmen İran ile yasal olarak ticaret yapmaya devam edeceklerini açıkladı. Bu kapsamda "Instrument in Support of Trade Exchanges" (INSTEX) adında Paris'te bir şirket kuruldu. Fransa, Almanya ve İngiltere'nin başını çektiği 3 Avrupa ülkesi, INSTEX üzerinden İran ile ticari faaliyetlere devam edeceğini açıkladı.

Bir tür takas piyasası oluşturması öngörülen INSTEX sistemiyle, AB'den İran'a ihraç edilen ürünler karşılığında para yerine ürün alınması planlanıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster