'ETKİ SÜRESİ 24-36 SAAT'
Radyasyona maruz kalındığında sadece tiroid organının etkilenmeyeceğini vurgulayan Erdoğan Çolak, "Aşırı maruziyetlerde diğer organların hasarı iyot kullanımı ile önlenemeyebilir" dedi.
Nükleer sızıntı durumunda sızan Iyot 131'in (I 131) radyoaktif maddelerden sadece birisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan ise, "Potasyum iyodür (KI) tabletlerin bileşiminde bulunan ve radyoaktif olmayan 'I 127' ise vücuda alındığı takdirde tiroid dokusu tarafından tutularak radyoaktif özellikte olan 'I 131'in tutulmasını engelleme potansiyelinde" diye konuştu. İyot tabletlerindeki 'lyot 127'nin solunum, toprak ya da su yoluyla gelen radyoaktif özellikteki 'l 131' maruziyetine karşı kişiyi koruduğunu söyleyen Prof. Dr. İşcan, "Böylelikle radyoaktif izotopun vücuttan atılımı sağlanır. Bununla birlikte tek dozun etki süresi 24-36 saat" ifadelerini kullandı.
Çernobil Faciası'na benzer yeni bir nükleer tehlikeye karşı bireysel olarak iyot tabletleri haricinde ne gibi önlemler alınabilir? Erdoğan Çolak, "Radyasyona maruz kalan insanlar için doğal arka plan radyasyonuna ek olarak maruz kalma süresinin sınırlandırılması veya en aza indirilmesi radyasyon kaynağından gelen dozu azaltabilir" dedi. Radyasyonla ilgili acil bir durumda bir binaya girip bir süreliğine sığınılabileceğini söyleyen Çolak, "İçerİde kalmak radyasyona maruz kalmanızı azaltır. Acil durum görevlileri afet durumlarında insanlara müdahale etmek için eğitildi" dedi. Çolak, radyasyona karşı önlem olarak antioksidanlarla ilgili bazı araştırmaların mevcut olduğunu ancak bu çalışmalar hakkında kesin bir şey söylemenin doğru olmayacağını söyledi.
Prof. Dr. Gülçin Saltan İşcan da nükleer kazaların çevreye önemli derecede radyoaktivite yayabildiğine vurgu yaptı. Prof. Dr. İşcan, "Radyoaktif 'I 131' dışında 'Sezyum 134' ve 'Sezyum 137' gibi diğer radyoaktif çekirdeklere karşı koruyucu önlem olarak öncelikle maruziyeti önlemek gerekir" dedi.
ÇOK BAKILAN GALERİLER
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.