Yanlış kışın soğuk geçtiği şu günlerde, ısınma ihtiyacımızın giderek artmasıyla, artan doğalgaz ve elektrik faturaları tüketicilerin en büyük şikayetlerinden biri…Özellikle de kış aylarında doğru bildiğimiz yanlış uygulamalar yüzünden tasarruf etmeye çalışırken, aksine daha fazla fatura ödeyebiliyoruz.
Peki şimdiye kadar evimizde ısı ve enerji tasarrufu sağlamak için uyguladığımız yöntemlerin doğruluğundan emin miyiz?
Cosa Kurucu Ortağı Dr. Emre Erkin anlatıyor:
Tasarruf yapabilmek, daha doğrusu enerjiyi daha verimli kullanabilmek için öncelikle bize yardımcı olabilecek bir ısıl ve teknolojik çevreye sahip olmalıyız. Yani binalarımız, bulundukları coğrafyanın koşullarına uygun yalıtıma sahip olmalı. Isıtma veya soğutma sistemi tesisatlarının doğru tesis edilmiş ve kapasitelerinin doğru seçilmiş olması gerekir. Bu tesisat ve cihazların da verimli olanlarının tercih edilmesi çok önemli. Öte yandan bu tesisatlar kontrol sistemleriyle daha da verimli işletilebilir. Örneğin, evinizde yalıtım var ve verimli olduğunu düşündüğünüz bir kombi kullanıyorsanız oda termostatı kullanarak daha da fazla tasarruf yapabilirsiniz.
Doğalgaz faturalarında tasarruf etmek amacıyla izlenen geleneksel yöntemler, bilinenin aksine tasarruf yerine daha fazla maliyetli olabiliyor. Türkiye’deki yaklaşık 10 milyon hanedeki kombi kullanıcılarının yüzde 72’si, kombilerin doğru şekilde kullanılmamasından dolayı fazla doğalgaz tüketiyor ve yüksek faturalar ödüyor. Aslında kullanabileceğiniz en basit bir oda termostatı ile bile doğalgaz faturalarında %5-15 arası tasarruf etmek mümkün.
Öte yandan yeni nesil akıllı oda termostatları, bu oranı %30’ların üzerine çıkarabiliyor. Klasik oda termostatları genelde kablolama ve duvara montaj ihtiyacı doğururken, evinizde sık kullandığınız bir odaya üstelik duvara montaj etmeden ve kablo çekme gereksinimi olmadan akıllı oda termostatı koyarak, evinizin sıcaklığını cep telefonunuzdan yönetebiliyor ve tasarrufu maksimize edebiliyorsunuz. Türkiye’de, oda termostatların standart olarak kullanılmamasından dolayı diğer bir çok ülkeye göre daha fazla tasarruf potansiyeli var. Tüm bunların ötesinde doğru bilinen bir çok yanlış var. Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) doğru bilinen yanlışları çok güzel özetlemiş. Özetle tek bir doğru da yoktur. Herkes kendi çevresel ve ekonomik koşullarına en uygun yöntemi belirlemeli ve uygulamalı.
enerjide tasarrufu hidro elektirik santırallarında genişleme yaparak sağlarsın.tasarrufu vatandaşdan bekleyemezsin
ÇOK BAKILAN GALERİLER
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.