Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Daha önce Rusya’dan ayrılma kararını Ukrayna’daki askeri operasyona tepki olarak verdiklerinin altını çizen Alman sanayi ve elektronik devi Siemens, Rusya’daki tüm finans ve kiralama (leasing) işini sattığını açıkladı.
Şirket tarafından açıklanan mali raporda, Siemens’in 2022 mali yılının dördüncü çeyreğinin sonunda (temmuz- eylül) Rusya’daki tüm finans ve leasing işini sattığı belirtilirken, 2022 mali yılının sonunda şirketin Rusya’daki faaliyetlerini sona erdirmesinden kaynaklanan kaybının net 647 milyon Euro olduğu ifade edildi.
Diğer yandan Rusya’daki endüstriyel faaliyetlerinin tamamen sona erdirilmesinin 2023 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşebileceği belirtilirken, daha önce konuşan şirketin finans direktörü Ralf P. Thomas tarafından yapılan açıklamada, halihazırda Rusya’daki tüm endüstriyel faaliyetlerini sona erdirmek için düzenli bir süreci başlatma kararı alındığı aktarılmıştı.
Şirketin mali tablolarına göre Siemens, bu yılın ilk çeyreğinde Rusya karşıtı yaptırımları nedeniyle en az 600 milyon Euro kaybederken, Siemens’e bağlı 3 bin Rus çalışanın geleceği hakkında herhangi bir açıklama yapılmamıştı.
Mart ayında Rus Demiryolları (RJD) Başkanı Oleg Belozerov, Siemens’in Rusya’ya Sapsan yüksek hızlı tren tedarik sözleşmesini askıya aldığını belirtirken, RJD’nin sonuna kadar müzakerelere devam edip yaptırımları ihlal etmemek için seçenekler aradığını, ancak anlaşmanın mümkün olmadığını vurgulamıştı.
Bir gün önce basın açıklaması yayınlayan Rus Demiryolları (RJD), Rusya’dan ayrılma kararı alan Siemens’in şirketle aynı adı taşıyan ve Rusya’da faaliyet gösteren Siemens Mobility’nin Rus Demiryolları ile Moskova-St. Petersburg güzergahında hizmet veren Spasapn trenlerinin bakım ve onarımı için hizmet sözleşmelerini 13 Mayıs’tan itibaren sonlandırdığını açıkladı.
RJD, hizmet sözleşmelerinin özellikle Sapsan’a yedek parça, bakım ve onarımını içerdiğini ekledi.
Moskova-St.Petersburg arasında kullanılan Sapsan trenleriyle ilgili 1,1 milyar Euro değerinde 13 trenin satın alınması ve bakımı için sözleşme 2019 yılında imzalanırken, trenlerin Siemens’in yan kuruluşu Siemens Mobility ve Rus Sinara grubu tarafından Eylül 2022’den Temmuz 2023’e kadar ülkeye tedarik edilmesi gerekiyordu.
Mart ayında şirket, uluslararası teslimatları durdurduğunu açıklamış, öte yandan bakım ve onarım faaliyetlerinin yaptırımlara sıkı sıkıya bağlı olarak sürdürüleceğini belirtmişti.
Rusya gaz akışı için Siemens'i suçladı
Siemens tarihinin en büyük siparişini aldı
Atlantia, Siemens’in trafik yönetimi şirketini satın alıyor
Siemens, Supplyframe'yi 700 milyon dolara satın alıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.