Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yaklaşık 1,4 milyar kişinin yaşadığı Çin'de nüfusun yüzde 10'u 65 yaş ve üstü kişilerden oluşuyor. Ülkenin yaşlanan ve gelecek yıllarda emekli olacak nüfusu ekonomiye ciddi anlamda zarar verebilir.
Birleşik Krallık'ın kamu yayıncısı BBC'nin analizinde, 50 ila 60 yaşlarında olan yaklaşık 300 milyon kişinin gelecek 10 yıl içinde işgücünden ayrılacağına dikkat çekildi. Bu neredeyse ABD'nin nüfusuna yakın bir rakam.
Pekin'in yaşadığı ekonomik sorunlar ve emeklilik fonlarına ayrılan paranın azalması, yaşlanan nüfusun bakımıyla ilgili sorunlar doğuruyor.
Emeklilik fonundaki paralar bitebilir
Independent Türkçe'de yer alan habere göre, Çin Bilimler Akademisi'nin 2019'daki verilerine göre emeklilik fonundaki paralar 2035'te bitebilir. Ancak uzmanlara göre pandeminin yarattığı ekonomik tahribat, fonun çok daha erken tükenmesine yol açabilir.
Birleşmiş Milletler Çalışma Örgütüne göre ülkedeki aylık ortalama emekli maaşı 170 yuan (yaklaşık 765 TL) civarında.
Çin'de yaşlanan ebeveynlerin bakımını devletten ziyade geleneksel olarak bu kişilerin çocukları üstleniyor. Ancak Pekin yönetiminin 1980-2015'te yürüttüğü "tek çocuk" politikasının yanı sıra gençlerin kırsal kesimdeki ailelerinin yanından şehirlere göç etmesi, bunu zorlaştırdı.
Pekin, yaşlılara hizmet verilebilmesi için özel sektörden daha fazla bakımevi inşa etmesini istiyor.
Ancak Zhejiang eyaletinin başkenti Hangzhou'da yer alan Sunshine Bakımevi'nin direktörü, son yıllarda sürekli zarar ettiklerini belirtiyor. 1300 kişinin kaldığı bakım evinde 20 genç, gönüllü olarak çalışıyor.
Bakımevlerinde yaşlılara hizmet verecek çalışanların sayısının da ülke genelinde düşmesi öngörülüyor. BBC'nin aktardığına göre 2020'de bir emekli başına 5 bakıcı düşerken, bu sayı 2050'de 1,6'ya gerileyecek.
72 yaşındaki çiftçi Huanchun Cao, "Doğru düzgün emeklilik maaşımız yok" diyerek, sağlıkları el verdikçe çalışmak durumunda olduklarını belirtti.
Pekin yönetimi, yaşlanan nüfusla ilgili sorunların çözümü için emeklilik yaşını yükseltmeyi de planlıyor.
Emeklilik yaşı kaç?
Ülkede halen emeklilik yaşı sınırı erkeklerde 60, kadınlardaysa fabrika işçilerinde 50, beyaz yaka çalışanlarda 55 olarak uygulanıyor. Bu yaş sınırları, Komünist Parti'nin Çin Halk Cumhuriyeti'ni 1949'da kurmasından bu yana hiç değiştirilmedi.
Pekin yönetiminden 2022'de yapılan açıklamada, 2025 itibarıyla emeklilik yaşının kademeli olarak yükseltileceği bildirilmişti.
ABD’de giderek daha fazla sayıda emekli, çalışma hayatına geri dönüyor
Emekliler dikkat! Dolandırıcılar promosyonlara göz dikti
İşte emeklilerin en mutlu olduğu ülkeler listesi!
Trenlerde emeklilere indirim uygulanacak
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.