Yazdır

KKTC'de 7 aylık hamilelere kürtaj skandalı

Tarih: 28 Şubat 2016 - 07:54

KKTC'de 7 aylık hamilelere bile kürtaj yapan kliniğe Türkiye'den 3 yılda 500 kadının gittiği ortaya çıktı

KKTC’de neredeyse doğum aşamasındaki ceninlere kürtaj yapılıp gizlice gömüldüğü ihbarı üzerine harekete geçen polis Girne’de boş arazide gömülmüş 30 haftalık ve üstü 5 cenin buldu. Girne’deki Ada Hospital’ın sahipleri Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, eşi Dr. Verda Özkent Tunçbilek, başhekim Dr. Fahri Karagözlü, ebe Ayşegül İşbilir, anestezi uzmanı Dr. Rasiha Serdaroğlu, hasta danışmanı Cemaliye Ölmez ve ceninleri gömen 2 çalışan tutuklandı.
 
Dr. Rasiha Serdaroğlu’nun hükümet ortağı Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekillerinden Ergün Sardaroğlu’nun eşi olduğu ortaya çıktı. Skandalının aynı hastanede çalışan güvenlik görevlisi Hasan Bağgün’ün ihbarıyla ortaya çıktığı öğrenildi. Dün iki ceninin daha bulunduğu açıklandı.
 
İtiraf ettiler
 
Güvenlik görevlisinin Ada Hospital’da yapılan operasyonlar hakkındaki kayıtların yanı sıra, Türkiye’den gelerek yasadışı kürtaj yaptıran kişilerin isimlerini de polise verdiği belirtildi. Tutuklanan ebe Ayşegül İşbilir’in de polisin operasyonu sonrasında bu kişilere ait dosyaları polise teslim ettiği, yine ceninlerin gömüldüğü yerleri itiraf ettiği ortaya çıktı. Hastanede şoför olarak çalışan Aziz Doğgün ve Hasta Danışmanı Cemaliye Ölmez’in de yasa dışı yollarla alınan fetüsleri gömdükleri iddia edildi. Bu arada tutuklanan UBP milletvekili Ergün Serdaroğlu’nun eşi anestezist Dr. Rasiha Serdaroğlu’nun “Sadece narkozda görevliyim bana yap denileni yaptım” dediği kaydedildi.
 
30-50 bin TL arasında
 
Polis yasa dışı kürtaj çetesinin çalışma yeri de ortaya çıkardı. Buna göre kürtaj işlemleri şu şekilde yürüyor: Türkiye’de yasal sürenin üzerine çıkan bazı hamile kadınlar kürtaj için KKTC’deki kliniarayarak Cemaliye Ölmez’den randevu alıyor. Hasta havalimanından kliniğin şoförü Aziz Doğgün tarafından alınıyor. Getirildiği klinikte kürtaj işleminin ardından hasta yeniden havalimanına özel şoförle gönderiliyor. Bu hizmetin bedelinin ise 30-50 bin TL arasında değiştiği iddia edildi.
 
Organize şebeke
 
Türkiye’deki yasaların sıkılığı ve doktorların bu riski almak istemedikleri için ilerlemiş gebeliklerde hastaların kürtaj için KKTC’yi tercih ettikleri ve bir ‘kürtaj pazarı’ oluşturdukları öğrenildi. Yasal sınırı aşan ve istenmeyen hamileliklerde kişileri turizm turları ile KKTC’ye getiren bir organize şebekenin olduğu, bu şebeke ile KKTC’deki bağlantılarının ortak çalıştığı iddia edildi. Çetenin Türkiye bağlantıları olabileceği iddiası araştırılıyor. Klinikte üç yılda 500’e yakın yasadışı kürtaj yaptığı da öne sürülüyor.
 
Tutuklanan anestezist Dr. Rasiha Serdaroğlu’nun, milletvekili Ergün Serdaroğlu’nun eşi olduğu öğrenildi.
  Suçlamayı reddettiler
 
Tutuklanan şüphelilerden hastanenin sahiplerinin ve doktorların yasadışı kürtaj iddialarına kabul etmedikleri hukuki kürtaj yaptıklarını söyledikleri öğrenildi. Polis ise hastane sahipleri Dr. Mehmet Ali Tunçbilek ve Dr. Verda Özkent Tunçbilek’in kürtajların hastanelerinde yapılmasına göz yumarak bundan gelir elde ettiklerini söyledi. Polis, Dr. Fahri Karagözlü, Anestezi uzmanı Rasiha Serdaroğlu, hemşire Taner Okburan ve Ebe Ayşegül İşbilen’in de yasal sınır olan on haftadan büyük gebelikleri operasyonla sonlandırdıklarını ifade etti. Tutuklanan zanlılar Rasiha Serdaroğlu ile Fahri Karagözlü’nün sağlık sorunları nedeni ile Girne Akçiçek Hastanesi’ne kaldırıldıkları ve orada polis gözetiminde tutuldukları belirtildi.
 
 
“Keyfi kürtaj doğru değildir”
 
Verda Özkent Tunçbilek, kürtaj tartışmalarıyla ilgili 2012’de VATAN’a açıklamalarda bulunmuştu. Türkiye’de kürtaja getirilen sınırlamanın Kıbrıs’a yönelik talep yaratacağını söyleyen Tunçbilek “Kürtaj yasal sınırlar içindeyse Kıbrıs’ta yapılabilir. Kıbrıs’ta kürtaj hep serbestti. 10 haftayı geçen gebeliklerde tıbbi gereklilik varsa rapor gerekiyor kürtaj için yoksa 10 hafta yasaldır. Kıbrıs’ta kürtaj operasyonu, devlet hastanelerinde sadece ölü bebek ya da düşük durumunda yapılıyor” demişti.
 
Yedi aylık bebeğin ciğerinde hava!
 
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi morguna gönderilen fetüsler, kemik parçaları ve biri 7 aylık bebek cesedi ile ilgili ilk inceleme yapAdli Tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz tarafından yapılan incelemede, fetüslerin yasal sınır olan 10 haftalıktan daha büyük olduğu belirlendi. İlk incelemede yedi aylık bebeğin akciğerlerinde hava tespit edilirken bu da akıllara bebeğin doğduktan sonra öldürülmüş olabileceği ihtimalini getirdi. Tüm fetüsler incelenmek ve DNA testi yaplmak üzere İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderilecek.
 
Yasa ne diyor?
 
KKTC yasalara göre, hamilelikte 10. haftaya kadar kürtaj yapılabiliyor. Kişi 18 yaşını doldurmuş ise kendi rızasıyla, doldurmamış ise vasisinin isteği ile istenmeyen gebeliği sonlandırabiliyor. 10 haftayı aşan hamileliklerde ise eğer anne için risk oluşturuyorsa iki uzman doktorun vereceği rapor ışığında hamilelik sonlandırılabiliyor. Ancak tüm işlemlerin mutlaka kayıt altına alınması gerekiyor. Kürtaj veya ameliyatla alınan fetüsler, eğer aile istiyorsa aileye, eğer istemiyorsa belediyeye veriliyor. Belediye de defin işlemlerini gerçekleştiriyor.
 
14 yıla kadar hapis!
 
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Asbaşkanı Dr. Sonuç Büyük,olayla ilgili polis soruşturmasının sürdüğünü ifade ederek, Denetleme Kurulu ve Özel Sağlık Değerlendirme Kurulu’nun olaya el attığını belirtti. Büyük, yasa dışı yöntemlere başvurdukları öne sürülen kişilerin mahkeme tarafından suçlu bulunması halinde Onur Kurulu’na da sevk edileceğini, cezalarının ya meslekten geçici, ya da tamamen men edilmek olduğunu dile getirdi. Dr. Sonuç Büyük, suçun cezai yaptırımının ise 3 ile 14 yıla kadar varan hapis cezası öngördüğünü açıkladı.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/kktcde-7-aylik-hamilelere-kurtaj-skandali/465646