Dündar ve Gül 92 gün sonra cezaevinden çıktı
Tarih: 26 Şubat 2016 - 01:01
AYM'nin ihlal kararı sonrası İstanbul 14. Ağır Ceza, Can Dündar ve Erdem Gül için tahliye kararı verdi. İki gazeteci 92 gün sonra cezaevinden çıktı
Anayasa Mahkemesinin (AYM), "ihlal" kararının ardından avukatların yaptığı tahliye taleplerini değerlendiren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tahliyesine, AYM kararlarının "bağlayıcı" olduğu gerekçesiyle hükmetti. Kararın Silivri Cezaevi'ne UYAP üzerinden ulaşmasının ardından Dündar ve Gül 92 gün sonra hürriyetlerine kavuştu.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, AYM'nin "hak ihlali" kararı sonrasında Dündar ve Gül'ün avukatlarınca sunulan tahliye talepli dilekçeyle ilgili kararını açıkladı.
Kararda, Dündar ve Gül hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından 25 Ocak 2016 tarihli iddianame hazırlandığı ve bu kişilerle ilgili "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme, bu bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, silahlı terör örgütüne bilerek isteyerek yardım etme ve darbeye teşebbüs etme" suçlarından cezalandırılmaları istemiyle mahkemede dava açıldığı hatırlatıldı.
AYM kararı bağlayıcı nitelikte
Sanıklarla ilgili soruşturma ve avukatları tarafından AYM'ye başvurulması sürecinin özetlendiği kararda, tahliye talepleriyle ilgili görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısının, "AYM kararının bağlayıcı nitelikte olduğu ve bu karar gereği sanıkların ayrı ayrı tahliye edilmeleri gerektiği" yönünde görüş sunduğu aktarıldı.
Anayasa'nın 153/6. maddesinde, "AYM kararlarının yasama, yürütme, yargı organları, idare makamları, gerçek ve tüzel kişiler yönünden bağlayıcı niteliğinin olduğu" bilgisi verilen kararda, AYM Genel Kurulunun kararı karşısında, Anayasa'nın bağlayıcı nitelikteki 153/6. maddesi gözetilerek, sanıklarla ilgili ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılmasının sağlanması bakımından, İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliğinin 26 Kasım 2015 tarihli kararıyla tutuklanan sanıkların tahliyesine hükmedildiği açıklandı.
YURTDIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI VE ADLİ KONTROL
Kararda, bu sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağından oluşan adli kontrol tedbiri uygulanması yönünde hüküm kurulduğu da belirtildi.
TAHLİYE KARARI UYAP ÜZERİNDEN YOLLANDI
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Dündar ve Erdem Gül'ün tahliye kararını Silivri Ceza İnfaz Kurumu'na UYAP üzerinden yolladı.
İşlemlerinin ardından Dündar ve Gül, beyaz minibüsle cezaevinden çıktı.
ALKIŞLARLA KARŞILANDILAR
Dündar ve Gül'ü, yaklaşık 9 saattir cezaevi önünde bekleyen eşleri Dilek Dündar, Aslı Işık Gül, çocukları, Dündar'ın annesi Öznur Dündar, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, sanatçı ve yazar Zülfü Livaneli, gazeteci yazar Nebil Özgentürk, akrabaları, meslektaşları ve arkadaşları alkışlarla karşıladı.
Kalabalığın arasında kalan Dündar, ''İçeriye geri mi dönsek'' diyerek arkadaşlarıyla gülüştü ve yakınlarına sarıldı.
"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNÜNÜ AÇAN TARİHİ KARAR"
Açıklama yapan gazeteci Can Dündar, bunun tarihi bir karar olduğunu, sadece kendilerinin değil, bütün meslektaşlarının ifade özgürlüğünün önünü açtığını belirterek, ''Bizim ödediğimiz bedel, Türkiye'de gazetecilerin ödediği bedelin yanında bir hiçtir. 3 ay yattık. Bundan şikayet edecek değiliz. Cebimdeki mendil Abdi İpekçi'den gelen, kızının yolladığı mendil. Bu meslek, bu haberleri yayınlama adına ölüm bedelleri ödedi. Onun için bizimki onun yanında bir hiç'' dedi.
Dündar, küçücük çadırdan kendilerine umut aşılayanlara, gazeteci arkadaşlarına, vekillere, ailelerine, ceza infaz kurumu çalışanları ve jandarmaya teşekkür ederek, kin, öfke duymadıklarını ve mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.
Henüz bitmediğini, davalarının görüleceğini dile getiren Dündar, basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü adına mücadele etmeye devam edeceklerini kaydetti.
"ANKARA'DA YARGIÇLAR OLDUĞUNU GÖRDÜK"
''Ankara'da yargıçlar olduğunu gördük. Türkiye'deki bu yargıçlardan bütün yargıçların da pay almalarını ve bugüne kadar yargıçların verdikleri bu kararlardan utanç duymalarını diliyorum'' yorumunu yapan Dündar, şöyle devam etti:
''Bunu iyi bir başlangıç olarak göreceksiniz. Türkiye'de iyi bir şeylerin başladığını herkes daha iyi görecek. Biz aldığımız mektuplardan, gelen insanların dayanışma duygusundan çok umutlu olarak çıkıyoruz buradan. Bizi yalnız bırakmaya, yıldırmaya çalıştılar. Hiç yalnız kalmadık, yılmadık, susmadık.''
ERDEM GÜL'DEN AHMET KAYA HATIRLATMASI
Erdem Gül de ''Bir hatırlatma yapacağım. Ahmet Kaya hatırlatması. 'Keşke Olmasaydı'yı hatırlıyorsunuz. Bu da bir keşke olmasaydı hikayesi. Keşkeleri devam ettirirsek, Anayasa Mahkemesine sadece kendimiz için değil, Türkiye'deki demokrasi, özgürlükler, özgürlüklerin önündeki engelleri açtığı için teşekkür etmemiz lazım. Keşke bunu mahkeme yapsaydı, keşke bu tutuklamayı yapmasaydı. Mevcut mahkeme bunu yapsaydı, Anayasa Mahkemesine bırakmasaydı. Hukuk sistemiyle ilgili daha Türkiye'de alınacak yollar olduğu sonucunu çıkarıyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.
"SİLİVRİ ÜNİVERSİTESİ'NDEN MEZUN OLDUK"
Gazeteci Dündar, ailesiyle gazetecilere poz verirken, ''Silivri üniversitesinden mezun olduk'' dedi.
AYM, Can Dündar ile Erdem Gül'ün, "kişi hürriyeti ve güvenliği", "düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti" ve "basın hürriyeti" haklarının ihlal edildiğine ilişkin dün akşam karar vermiş, kararın ardından Dündar ile Gül'ün avukatları da yargılamayı yapacak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine tahliye talebinde bulunmuştu.
AYM'nin "ihlal" kararının ardından avukatların yaptığı tahliye taleplerini değerlendiren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün tahliyesine, AYM kararlarının "bağlayıcı" olduğu gerekçesiyle hükmetmişti.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/dundar-ve-gul-92-gun-sonra-cezaevinden-cikti/465530