Yazdır

Şirketler Milli Piyango'da TL istiyor

Tarih: 22 Şubat 2016 - 12:47

Milli Piyango'nun yeni ihalesine hazırlanan şirketler, özelleştirmenin bu kez TL üzerinden yapılmasını istiyor

Milli Piyango'da 2014'te yapılan özelleştirme ihalesi, kazanan şirketlerin gerekli ödemeyi yapmaması üzerine, geçen yılın sonlarında iptal edilmişti. Şimdi gözler yeni ihalede. Bu yıl içinde yapılması beklenen yeni ihaleye hazırlanan şirketler, özelleştirmenin bu kez TL üzerinden yapılmasını istiyor. Ayrıca verilecek lisansın süresinin de gözden geçirilmesi talep ediliyor.

Türkiye'nin en önemli şans oyunları özelleştirmesi olan Milli Piyango İdaresi'nin satışında gözler yapılacak yeni ihalede. Bir önceki ihale, dolar kurundaki hızlı çıkış ve imtiyaz hakkı konularında yaşanan sıkıntılar nedeniyle ihaleyi kazanan şirketlerin parayı yatırmamaları nedeniyle iptal edilmişti. Bu durum karşısında Maliye Bakanlığı da harekete geçti. Aldığımız bilgiye göre birkaç ay içinde şartnamelerin çıkması ve ihalenin bu yıl içinde yapılması bekleniyor. Yeni ihalede tekrar aynı sorunların yaşanmaması için, bakanlığın ilgili birimleri, daha önce ihaleye katılan şirketlerden görüş aldı. Görüşüne başvurulan şirketlerin önerileri ise ihalenin TL üzerinden yapılması, kamu-özel hukuk konusunun netleştirilmesi, imtiyaz sözleşmesi ve lisans süresinin uzatılması yönünde oldu.

Özelleştirme sürecinin ticari, hukuki ve finansman olmak üzere üç önemli ayağı bulunuyor. Katılımcı gruplar Milli Piyango'da ticari anlamda TL üzerinden ödeme imkanı sağlanması ve lisans süresinin 10 yılı aşması durumunda bir sıkıntı görmezken, hukuki anlamda özel-kamu hukuku konusunun netleşmesi gerektiğine ve münhasırlık sözleşmesine dikkat çekiyor. Kamu hukukunda Danıştay, özel hukukta ise herhangi biri olarak kabul ediliyordu. Fakat hatırlanacağı gibi Milli Piyango'nun özelleştirme sürecinde 2014 yılında yapılan ihale, kazanan konsorsiyumların satış bedelini yatırmamaları nedeniyle, 10 Aralık 2015'te iptal oldu.

15 Temmuz 2014'te yapılan ihalede, Net Şans-Hitay OGG, 2 milyar 755 milyon dolarlık teklifiyle ilk sırada yer almıştı. Aradan geçen zaman içerisinde bir süre proje ile sessiz ve derinden çalışma yürüten konsorsiyum, ihale yükümlülüklerini yerine getirmediği için ihaleden elendi. Bunun üzerine, ÖİB, 2 milyar 750 milyon dolarlık teklifiyle ihalede ikinci sırada yer alan ERG-Ahlatçı'ya alım hakkı tanındığını açıkladı. Ancak ERG-Ahlatçı Ortak Girişim Grubu da kendilerine verilen 10 Aralık 2015'e kadarki sürede parayı yatırmadı. Konsorsiyum, bu sonuca ilişkin yaptığı açıklamada, ihale bedelinin TL veya dolar olarak ödenmesi hususunda tercihlerinin alınmadığını belirtti. Yaşanan bu sürecin ardından Milli Piyango'nun özelleştirmesinde ihale bedelinin yatırılamaması nedeniyle 20 milyon dolarlık teminat Hazine'ye kalmış oldu.

"EN KUVVETLİ KATILIMCIYIZ"

Bir önceki ihalede en yüksek teklifi veren konsorsiyumda yer alan Net Holding'in yönetim kurulu üyesi ve genel koordinatörü Hande Tibuk, bu yıl yapılması beklenen ihalede tekrar yer alacaklarını söylüyor. Tibuk, ihalede dünyanın en büyük piyango işletmecilerinden biri olan Scientific Games'in olmadığı bir konsorsiyum düşünemediklerini de aktarıyor.

Milli Piyango'nun Türkiye'nin potansiyeliyle birlikte değerlendirildiğinde olması gerektiği yerin çok gerisinde olduğunu ifade eden Hande Tibuk, bu nedenle geçen ihale sürecinde de tüm kamuoyu ve finansman sağlayıcılarını bu nokta üzerinde birleştirme stratejisini izlediklerini kaydediyor. Gelecek ihale için de en kuvvetli katılımcı olduklarını belirten Tibuk, yeni ihalede bazı noktalarda değişiklikler gerektiğini sözlerine ekliyor. Tibuk, "Yatırımcı perspektifinden bu noktalara ilişkin görüşlerimiz en yetkili makamlara iletildi. Taraflar için uygun çözümler üzerine çalışmalarımız devam ediyor" diyor.

Öte yandan Scientific Games ile Türkiye ve çevre 26 ülkeyi kapsayan iş ortaklığı anlaşması bulunan Net Holding, bir yandan bu ülkelerde doğabilecek piyango işletme fırsatlarını da değerlendiriyor.

"İHALEYE YİNE GİRECEĞİZ"

Bir önceki ihalede ikinci en yüksek teklifi veren Ahlatçı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatçı ise bu yıl olması beklenen ihalede yine teklif vereceklerini söylüyor. Bu iş için çok hazırlandıklarını ve tekrar ihaleye girmek üzere çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Ahlatçı, öncelikli beklentilerinin ihalenin TL üzerinden yapılması olduğunu söylüyor.

Bir önceki ihalede yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle yeni ihalede Milli Piyango İdaresi'nin imtiyaz suretiyle özelleştirilmesi gerektiğini de belirten Ahlatçı, şöyle devam ediyor: "Bir önceki ihalede tüm ihale evrakında ihaleye konu ileride imzalanacak lisans sözleşmesinin bir imtiyaz sözleşmesi olduğu açıklıkla ve defaatle belirtildiği halde, ÖİB ne mevzuatı gereği Danıştay'dan bu yönde bir görüş düşünce/karar alabildi ne de birçok kez yaptığımız yazılı ve sözlü başvurularımıza olumlu döndü. Neticede imtiyaz hakkı net ifadelerle olmalı. Öbür türlü başka bir şirket gidip ben de İstanbul'da bir milli piyango şirketi kuruyorum derse olmaz. Bu görüşlerimizi bakanlığa da ilettik."

KAYNAK BULMA SORUNU

Talipli şirketler genelde ihalenin TL üzerinden yapılması halinde, önceki ihalenin iptaline yol açan sorunlardan birinin çözüleceğini düşünüyor. Ancak talipli şirketlerden Hitay Yatırım Holding'in yönetim kurulu başkanı Mehmet Emin Hitay, ihalenin TL opsiyonlu olması durumunda da kaynak bulmada zorluk çekilebileceğine ve borçlanmanın yine döviz üzerinden yapılabileceğine işaret ediyor. Hitay, neticede bir önceki ihalede doların yükselmesiyle bankaların geri adım attıklarına da işaret ediyor. Mehmet Hitay, yeni ihale konusunda şöyle konuşuyor: "İhale şans oyunları lisansının 10 yıl süreyle devrini içeriyor. Bir önceki ihale şartnamesinde, lisans sahibinin lisans süresi boyunca her takvim yılında elde ettiği hasılattan yüzde 25 oranında kamuya pay vermesi öngörülüyordu. Ciroların yükseltilmesi için belli bir süreye ihtiyaç olduğu için bu sürenin uzaması gerekiyor. Biz konuyla ilgili görüşlerimizi bakanlığın ilgili birimlerine ilettik. Toplanan görüşlerden ne kadarı uygulanır bilemiyoruz tabii. Bu süreçte şartnamenin çıkması bekleniyor."

Milli Piyango ihalesinin üç gündemi

1-Kazancının TL olması nedeniyle ihalenin de TL üzerinden yapılması,

2-Şartnamede kamu ve özel hukuk konusunun net bir şekilde belirtilmesi,

3-Lisans süresinin 10 yıldan en az 15 yıla çıkarılması.

(Sibel Atik/Ekonomist Dergisi)
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/sirketler-milli-piyangoda-tl-istiyor/465249