Konutta yüzde 10 indirim olur mu?
Tarih: 22 Şubat 2016 - 11:44
KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, konut fiyatlarında düşüşün sağlanabilmesi için ilk adımı attı
Son yıllarda konut fiyatlarının iyice yükselmesiyle toplumun geniş kesimleri için ev sahibi olmak hayal haline geldi. KONUTDER, bu gidişe dur demek için bir adım attı. Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığına önerilerini ileten dernek, bunların yapılması halinde markalı konut fiyatlarında yüzde 8-10 indirim olabileceğini söylüyor.
Türk halkı için ev almak, evlenmek kadar önemli bir şey. Ancak Türkiye'de başta İstanbul olmak üzere hemen her kentte son beş yıl içinde konut fiyatlarında ciddi bir artış yaşandı, Bunda Mütekabiliyet Yasası'nın etkisiyle Türkiye'den yabancı alımlarının artması, markalı konut projelerindeki artış, arsa ve inşaat maliyetlerindeki artış gibi pek çok faktör etkili oluyor.
Konut geliştiricilerden tüketiciye kadar hemen herkes fiyatların artması nedeniyle orta ve alt gelir grubuna yönelik konut talebinin karşılanamamasından şikayet ediyor.
Geçtiğimiz hafta 2015 yılını değerlendirip 2016 yılı hedeflerini açıklamak üzere bir toplantı düzenleyen Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER), konut fiyatlarında yüzde 8'lere varan bir indirimi sağlayabilecek tedbirler alınması için Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na önerilerini ilettiklerini açıkladı.
DÜZENLEMELER YAPILMALI
KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, konut fiyatlarında düşüşün sağlanabilmesi için Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan önemli beklentileri olduğunu söylüyor. Mesela Çelik, TOKİ ve Emlak Konut arsalara ne kadar KDV ödüyorsa özel sektörün de aynı KDV'yi ödemesini istediklerini ifade ediyor. Çelik, tapu harçları, rant vergisi ve İmar Yasası'nda düzenleme yapılması gibi pek çok istekleri olduğunu vurguluyor.
Ömer Faruk Çelik, inşaat sektörünün sağlıklı olarak yoluna devam edebilmesi için bu düzenlemelerin yapılmasının şart olduğunu ifade ediyor. Çelik, bu düzenlemelerin yapılması halinde markalı konut üreticilerinin maliyetlerinin düşmesiyle tüketicilere yüzde 8-10 daha ucuza konut üretip satabileceklerini de vurguluyor.
Ömer Faruk Çelik, 78 bini kadın olmak üzere inşaat sektöründe 2 milyon kişinin çalıştığım, sektörün 2015 yılında yüzde 10 büyüdüğünü belirtiyor. Çelik, 2015 performansı ve 2016 beklentileri hakkında şöyle konuşuyor: "Türkiye genelinde sektör yüzde 10 büyürken İstanbul'da büyüme yüzde 6 oldu. Rakamlar markalı konutun Anadolu'ya yayıldığını gösteriyor. Yabancıya satış rakamı 5 milyar dolara ulaştı. 2016'da yüzde 5 büyüme bekliyoruz. Birinci elde 600 binden 640 bine çıkarız. Yabancıya satışta 10 milyar dolarlık agresif büyüme bekliyoruz."
Ömer Faruk Çelik, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sektörü ciddiye almasının da kendilerini sevindirdiğini ifade ediyor. Çelik, yeni bakan Fatma Güldemet Sarı'nın gelişiyle, kadın eli değen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile sektörün daha güzel gelişmeler yaşayacağını düşündüklerini de söylüyor.
Sektörün ağır topları
KONUTDER, Artaş inşaat, Ağaoğlu, DAP Yapı, Kuzu Grup, DKY inşaat. Sur Yapı, Sinpaş gibi markalı konutun önde gelen 16 şirketini temsil eden 47 kişi tarafından kuruldu, inşaat sektörünün sorunlarını kamu kurumlarına iletip çözüm bulmak üzere kurulan dernek, bu konuda aktif çalışmalar yürütüyor.
(Levent Gökmen Demirciler/Ekonomist Dergisi)
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/konutta-yuzde-10-indirim-olur-mu/465245