Torba yasa Meclis'ten geçti
Tarih: 30 Ocak 2016 - 07:37
Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren hükümetin seçim vaatlerinin ağırlıklı olarak yer aldığı torba yasa Meclis’ten geçti.
Çalışan anne babalardan, muhtarlara, uzman erbaşlardan, genç girişimcilere, çalışan emeklilerden, küçük esnafa kadar milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren hükümetin seçim vaatlerinin ağırlıklı olarak yer aldığı torba yasa Meclis’ten geçti.
Düzenlemede son dakikada yapılan değişiklikle genç girişimlere vergi muafiyeti desteği artırıldı. Buna göre ilk defa iş kuran genç girişimlerin, 3 vergilendirme dönemi boyunca kazançlarının 75 bin TL’lik kısmı, “gelir vergisinden” muaf olacak. Düzenlemenin ilk halinde yıllık 12 bin 600 TL’ye kadar gelir dilimine vergi istisnası öngörülüyordu.
TBMM Genel Kurulu yaklaşık 2 hafta süren yoğun mesaisinin ardından torba yasayı önceki gece kabul etti. 12 “ret” ve 1 “çekimser” oya karşılık CHP ve MHP’nin de desteğiyle 215 oy ile benimsenen yasa uyarınca, doğum yapan memur ve işçilere 1. çocukta 2, 2. çocukta 4, 3. ve sonraki doğumlarda ise 6 aya kadar “yarı zamanlı” çalışma hakkı verilecek.
Her ikisi de çalışıyor olmak koşuluyla ebevyenlerden birine çocuk ilköğretim çağına gelene kadar “kısmi süreli” çalışma imkanı tanınacak. Bu haklardan 3 yaşından küçük çocuğu evlat edinen kadın-erkek tüm memur ve işçiler de yararlanacak. Yarı zamanlı ve kısmi süreli çalışma imkanından, yasanın yürürlüğünden önce doğum yapan ve evlat edinen memurlar da yararlanabilecek.
İkame işçi dönemi
İşverenler, kısmi zamanlı çalışma hakkını kullanan işçilerin çalışmadıkları saatler için “yedek işçi” alabilecek. Kısmi çalışma hakkını kullanmak veya tam zamanlı çalışmaya dönmek isteyen işçi en az 1 ay önceden işverene yazılı olarak talebini ilecek. İşçinin tam zamanlı çalışmaya başlaması durumunda, yerine alınan işçinin iş sözleşmesi kendiliğinden sona erecek. Yasa ile getirilen diğer belli başlı düzenlemeler de şöyle:
-1 Ocak 2016’dan itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere, taksici, dolmuşçu, pazarcılar gibi basit usülde vergilendirilen esnaftan, kazançlarının 8 bin lirasına kadar olan kısmı üzerinden gelir vergisi alınmayacak.
-Emniyet hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda bulunanların yararlandığı emniyet hizmetleri tazminat oranları yüzde 25 oranında artacak. Bununla polislerin maaşlarında 152 TL ila 707 TL arasında artış yaşanacak. Yükseköğrenimli polislerin emekli aylıklarında da gösterge artışıyla 58 TL’lik yükseliş sağlanacak.
-Kademe ve derece ilerlemesi yoluyla halen görevde olan uzman erbaşların maaşlarında aylık 20 ila 50 TL’lik bir artış olacak. Emekli olanların maaşlarında da 268 TL’ye kadar bir artış sağlanacak. 7 yıl uzman erbaşlık yapmayan, KPSS’siz kamuda başka bir göreve geçiş imkanından yararlanamayacak.
-Muhtarların net 940 lira olan ödenekleri bin 300 liraya yükseldi.
Gübre ve yemde KDV sıfırlandı.
-Emekli olup da esnaf olarak çalışan BağKur emeklilerin aylıklarından artık sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılmayacak.
-Liseden mezun olanlar 20 yaşını geçmemek, üniversiteden mezun olanlar ise 25 yaşını geçmemek şartıyla, mezun oldukları tarihi izleyen günden itibaren 2 yıl süreyle gelir testi yaptırmaksızın genel sağlık sigortalısı sayılacak.
-Otoyollar ile erişme kontrolünün uygulandığı karayolları için belirlenen geçiş ücretlerini ödemeden geçtiği tespit edilen araç sahiplerine verilen idari para cezalarında yapılan indirime ilişkin düzenleme, düzenlemenin uygulamaya konulduğu tarihinden önce yapılan ödemesiz geçişlere de uygulanacak.
-Sosyoekonomik gelişmişlik endeksi düşük olan illerde 10 ve üzerinde sigortalı çalıştıran iş yerlerine yönelik uygulanan sigorta primi teşvikinde sigortalı sayısı sınırı kaldırılacak.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/torba-yasa-meclisten-gecti/463558