Yazdır

3 büyüklerdeki dünya devleri neden vergi ödemiyor

Tarih: 27 Ocak 2016 - 12:00

Dünya devleri Süper Lig’de boy gösteriyor. Ancak Sneijder, Eto’o, Van Persie vergi ödüyor mu? Hayır!

Van Persie’nin de, Gomez’in de ve Sneijder’in de banka hesaplarına baksanız üçünün ekstrelerinde de kulüplerinden gelen (milyon Euro) kazançlarının tamamını (+) giriş olarak görürsünüz. Ama aynı banka ekstrelerinde ‘vergi ödemesi’ açıklamasıyla bir (-) çıkış hareketi ise göremezsiniz.

Üç büyük kulübümüzün; üç yıldızının vergi ödememe nedeni, kendilerinin vergiden muaf olmaları veya kazançlarının vergiye tâbi olmaması değil. Vergi ödemekten kaçınmaları/ödemeyi unutmuş olmaları da hiç değil. Maliye’nin vergi toplama yönteminden dolayı, futbolcular vergilerini kendileri ödemiyor. Kazanç elde ettikleri kulüpler futbolcular adına Maliye’ye ödeme yapıyorlar. (Futbolcular adına ödenen vergilerin tamamı kulüplerinin banka ekstresinde görülebilir.) Vergi yasaları; futbolcuların kazançları üzerindeki ödenecek vergiden, kulüplerini sorumlu tutuyor.

Tamam, vergiden muaf değiller ama futbolculara sağlanmış büyük bir avantaj var yine de. Gelirlerinden ödenen verginin oranı sabit: “yüzde 15”. Yerli-yabancı olmaları ya da 3 milyon Euro, 5 milyon Euro kazanmaları fark etmiyor, her zaman yüzde 15 üzerinden vergileri hesaplanmakta. Halbuki; ücretliler de, bakkal, manav, eczacı gibi kendi adına işletmesi olan vatandaşlar da kazançlarının büyüklüklerine göre, yüzde 15’den başlayarak artan oranlı olarak yüzde 20, yüzde 27 ve yüzde 35 oranında vergi ödemekteler.

Avrupa’daki futbolcuların; kazançlarının yaklaşık yüzde 45-50’ni vergi olarak devlete ödedikleri düşünüldüğünde Türkiye’deki futbolcuların oldukça avantajlı olduğu görünmekte. 

KULÜPLERDEKİ SONUÇLARI

Devlet düşük oranlı vergilendirme ile kulüplere bir nevi teşvik sağlamakta. Peki, kulüpler bu teşviki ne derece kullanabiliyor? Mali durumu iyi diyebileceğimiz kulüp sayısı, bir elin parmaklarını geçmezken daha yarım sezonda değişen teknik direktörleri saymak içinse iki elin parmakları yetmiyor.  Avrupa arenasındaki durumumuz da parlak değil. Şampiyonlar Ligi’nde temsilcimiz kalmadı. Avrupa Ligi’nde yoluna devam edebilen ise iki takımımız var.

ÜLKE TANITIMINA ETKİSİ

Şunun farkındayım.. Van Persie’nin, Gomez’in, Sneijder ve Eto’o gibi dünya yıldızlarının ülkemize gelmeleri, futbol oynamaları tüm dünyada konuşuldu, ses getirdi, ülke tanıtımına müthiş katkı sağladı. Turizm sektörünün milyonlarca insanımıza iş kapısı olduğu düşünüldüğünde; vergi oranlarındaki düşük oranlı vergilendirme de makul karşılanabilir. Maliye’nin kasasına düşük vergi oranından dolayı girmeyen parayı; tanıtım için harcasak, dünya yıldızlarının Türkiye’de futbol oynamasından dolayı yapılan tanıtım kadar getiri de elde edemeyebilirdik.

Maliye artırım planlıyor

Futbolcuya düşük oranlı verginin milli takıma katkısını da konuşalım. Kaliteli yabancı futbolcular ülkemize gelsin, kulüp takımlarımız Avrupa’da başarı sağlasın, bu milli takımımıza da yansısın. Dünya Kupası’nda da Avrupa Kupası’nda da milli takımımız boy göstersin. Beklenen bu... Çokça ihtimalin lehimize mucizevi şekilde gerçekleşmesi sonunda beklenti de karşılandı. Haziranda yapılacak Avrupa Kupası maçlarında takım olarak Fransa’da olmak müthiş.

Özetle; düşük vergi oranlarından dolayı ülkemizde futbol oynayan yıldızlar tabi ki ülke tanıtımına direkt ve milli takıma da endirekt katkı yapmakta. Diğer yandan ise; kulüplerimizin büyük çoğunluğu, yayın, sponsorluk, tribün geliri gibi kazançlarını iyi yönetemedikleri gibi, düşük oranlı futbolcu vergilerini de lehlerine kullanamıyorlar. Nitekim Maliye de aynı tespiti yapmış olacak ki; profesyonel futbolcuların vergi oranlarında artırım planlamakta.

Akbil basıp 500 T ile maça giden futbolcuların vergi oranı ne?

İkinci lig temsilcisi Tuzlaspor; geçen hafta Fenerbahçe ile Kadıköy’de Ziraat Türkiye Kupası grup maçına çıktı. Tuzlasporlu futbolcular; Kadıköy’e, belediye otobüsüyle (500 T) ve akbil basarak geldiler. Tuzlaspor’un; 500 T’yi tercih etmesinin nedeni; alt liglerin mali durumuna dikkat çekmek... Van Persie, Gomez ve Sneijder için vergi oranını anlatmışken diğer liglerden de bahsedelim. Tuzlaspor; İkinci Lig’de olduğundan, futbolcularının gelirlerinden yüzde 5 vergi hesaplanıyor. İkinci Lig ile Süper Lig’in arasında olan PTT Birinci Lig için ise uygulanan vergi oranı yüzde 10.

2016 vergi tarifesi (%)

Spor Toto Süper Lig  15
Bir Alt Lig   10
Diğer Kulüpler  5

Hürriyet- Ahmet Karabıyık
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/3-buyuklerdeki-dunya-devleri-neden-vergi/463351