Bakanlar Kurulu sonrası kritik açıklamalar
Tarih: 11 Ocak 2016 - 22:04
Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısında görüşülen konulara ilşkin açıklama yapıldı
Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısında görüşülen konulara ilşkin açıklama yapıldı. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kurulmasına ilişkin düzenlemenin Bakanlar Kurulu'nda ele alındığını belirterek, "İnsan hakları ihlallerinin önlenmesi bu kurulun amaçlarından biri. Bir diğer amacı, ayrımcılıkla mücadele edilmesi, ayrımcılığın önlenmesi ve sonuçlarının giderilmesi. Üçüncü alanı ise işkencenin önlenmesi. Bu, düzenleyici bir kuruldur. Amacı yasamaya, yürütmeye, yargıya müdahale ederek onların fonksiyonlarını yerine getirmek değildir" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Suriyeli sığınmacıların çalışmalarıyla ilgili yaptığı çalışmanın Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu ifade eden Kurtulmuş, Suriyeli sığınmacıların çalışma izniyle ilgili düzenlemenin önümüzdeki günlerde yönetmelik olarak yayınlanacağını kaydetti.
Düzenlemede Türkiye vatandaşlarını etkilememesi için bazı sınırlamaların olduğunu kaydeden Kurtulmuş, "Geçici kimlik düzenleme tarihinden 6 ay sonra çalışma için başvuru yapabilecekler. İkamet ettikleri illerde çalışabilecekler. Çalıştıkları işyerindeki çalışanların yüzde 10'nunu geçemeyecekler. Geçici tarım işçisi çalışacak olanlar için valiliklerin izni alınacak. Valilik bu kotaları esnetebilecekler." dedi.
Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başkları şöyle:
Bakanlar Kurulumuzda AR-GE reform paketi ele alındı. Hedefimiz 2023'te özel sektörün AR-GE payının yüzde 60'a çıkarılması.
SURİYELİLERE ÇALIŞMA İZNİ VERİLMESİ
Yaklaşık 2 milyon Suriyeli kardeşimiz Türkiye'de sığınma altına alınmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ayrıntılı bir çalışma kabineye sunuldu. Bu konunun istismar edilmemesinin altını çizerek istirham ediyorum.
Suriyelilere verilen çalışma izni, Türk vatandaşlarının istihdamlarını kısıtlayacak bir alan değildir. Geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici kimlik belgesi düzenleme tarihinden 6 ay sonra çalışma izni için başvurabilecekler. Bu insanlar, İçişleri Bakanlığı tarafından kendilerine kimlik belgesi verilen, ikamet ettikleri illerde çalışma hakkına sahip olacaklar. Suriyeli mülteci kardeşlerimizin çalışmalarını kısıtlayan bir başka alan ise çalıştıkları iş yerindeki toplam çalışan sayısının yüzde 10'unu geçemeyecekler
İçişleri Bakanlığı tarafından ikame edildikleri ilde çalışabilecekler. Geçici tarım işçisi Suriyeliler için, valilikler kota esnetebilir. Nitelikli Suriyelilerin imkan bulması için faydalı olacak.
Suriyelilerin yaş meslek grubu ile ilgili bütün bilgiler elimizde, kısıtlama mevzubahis değil. Buradaki temel koşul çalıştıkları yerdeki Türk vatandaşlarının yüzde 10'unu geçmemesidir.
HDP'Lİ BELEDİYELER
HDP başta olmaz üzere bütün siyasi partiler her kes demokrasinin imkanlarından istifade ediyor. Bu belediyeler hendek kazanlara yardım etsinler diye oy almadı. Bu belediye başkanlarını göreve getiren bölge halkı, kendilerine hizmet getirsinler diye oy verdi. Bu çukur siyasetine destek veren belediyeler, kendi seçmeninin istediklerini yerine getirmiyorlar. Öncelikli olarak sorumlulukları kendi seçmenleridir. Yasal meczuat çok açıktır. İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma açma yetkisi vardır. Bazı belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri görevden alındı. İmkanları bu yönde kullananlardan hesap sorulur, gereken yapılır.
Milli Eğitim Bakanlığı çalışmalarını çok hassas yapıyor. Mutlaka eğitimini en iyi kalitede alacaklar. Sınavlarıyla ilgili hiçbir aksama olmayacak. Bütün öğrenci ve velilerimiz müsterih olsunlar.
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bakanlar-kurulu-sonrasi-kritik-aciklamalar/462157