Yazdır

Yüce Mahkeme Borsa Gündem'i haklı buldu

Tarih: 09 Aralık 2015 - 11:36

Anayasa Mahkemesi, yayından kaldırılan “Çemaş-Çevik ilişkisi” haberimiz hakkında Türk medyası için emsal teşkil edecek karar verdi

Ekonomi internet portalları içinde Türk ve dünya borsaları ile sermaye piyasalarına yönelik yayınıyla kulvarında rakipsiz olan, doğru ve cesur haberciliğiyle tanınan Borsagundem.com, halka arz edilmiş, borsada işlem gören Çemaş adlı şirketin hisse fiyatlarını, sermayesini, geleceğini işlediği, dolayısıyla yatırımcıları yakından ilgilendiren  “Çemaş-Çevik İlişkisi” haberi için başlattığı hukuk mücadelesinde, Anayasa Mahkemesi tarafından haklı bulundu. 
Yüce Mahkeme, Borsagundem.com’un, 2012’de Üsküdar 4. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından ‘kişilik haklarına saldırı niteliği taşıyor’ gerekçesiyle yayından kaldırılan “Çemaş-Çevik ilişkisi” manşetine yönelik uygulamaya itirazını karara bağladı. Başkan, iki başkanvekili ve 14 üyeden oluşan heyet,  söz konusu haberde Çemaş’ın halka arz sürecinde bazı hareketlere dikkat çekildiği; şirket hisselerinin ilk halka arz tarihinden daha aşağıda olmasının şüphe ile karşılandığı; satış ve danışmanlık hizmeti veren Mehmed Nureddin Çevik’in ise yazının yayımlandığı tarihte borsada hileli yönlendirme yapan bir örgüte üye olmaktan yargılandığının iddia edildiğine işaret ederek; Borsagundem.com’un borsa ve sermaye piyasasındaki olay ve gelişmeler hakkında yayın yapan, ekonomik meselelerin ele alındığı yazıların yayınlandığı bir internet sitesi olması itibarıyla haberinin yayından kaldırılmasının basın özgürlüğünün ve ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğine hükmetti. Yüce Mahkeme bunun aynı zamanda ‘sansür’ anlamı taşıdığını da ifade etti. 
İfade özgürlüğünün güvence altına alınmasına ve önemine yer verilen, Türk medyası için de emsal niteliği taşıyan Anayasa Mahkemesi’nin oybirliğiyle aldığı kararın bir örneğinin, yeniden yargılama yapmak üzere İstanbul Anadolu 55. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildiği belirtildi.

“ÇEMAŞ-ÇEVİK İLİŞKİSİ” HABERİNDE NE VARDI?

Yayınlandığı tarihte olduğu gibi Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun aldığı kararla yeniden ilgi odağı olan “Çemaş-Çevik İlişkisi” haberinde, 2010 yılında 2.14 TL’den halka arz edilen Şirket hisselerinin iki yıl sonra 1 TL’den işlem gördüğü belirtiliyor, rakamlardaki ilginçliğe dikkat çekiliyor. “Halka arzı Turkish Yatırım yaptı ama şirketin sermayesi 23 milyondan 75 milyona yükseltilirken, halka açıklık oranı yüzde 35’ten yüzde 73’e çıkarken arzları kim, hangi şartlarda yaptı? Çemaş ve Işıklar Grubu’nun yaptığı her sermaye artırımı ve ortak satışında neden bazı kişilerin isimleri ön plana çıkıyor?” sorusu gündeme getirilirken, Işıklar Grubu, Çemaş, USAŞ, Ege Kraft ile Mehmed Nureddin Çevik ve Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Endesk Türev Yatırım Menkul Değerler arasındaki ilişkiler işleniyor. Haberin sonunda ise “Halka açık Çemaş’ın iştirakinden neden hisse aldığı bir tarafa, şirketin değerinin çok üzerinden devredilmek istenmesi de yapılan işlemle ilgili şüpheleri artırıyor. Bir şirket halka açılıyor. Patron sürekli hisse satıyor. Sonra sermaye artırımları başlıyor. Ardından hepsi bir patrona ait şirketler arasında iştirak alış-satışı birleştirmeler, ayrıştırmalar yapılıyor. Bir anda şirketin sermayesi yüzde binin üzerinde artıyor. Bu işlemlere de Mehmed Nureddin Çevik aracılık ediyor” deniyor.

HABER YAYINDAN KALDIRILDI, BORSAGUNDEM.COM KONUYU ANAYASA MAHKEMESİ’NE TAŞIDI

Borsa dünyasında çok konuşulan bu habere yönelik, aracı Şirket ile Şirket Yönetim Kurulu Başkanı’nın, ‘kişilik haklarına saldırı’ olduğu iddiasıyla ‘içeriğin yayından kaldırılması’ talebi, davanın açıldığı Üsküdar 4. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 13.12.2012 tarihli kararla kabul edildi. Borsagundem.com’un itirazı ise Üsküdar 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nce 26.12.2012’de kesin olarak reddedildi. 
Borsagundem.com da son gelişme üzerine konuyu 3.4.2013 tarihinde ‘bireysel başvuru hakkı’nı kullanarak Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.
“Çemaş – Çevik ilişkisi” başlıklı haberi inceleyen Heyet, Türk basın tarihine geçecek ve medyaya emsal olacak kararını verirken, “Basın hürdür, sansür edilemez”, “Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır”, “Basın özgürlüğünü kapsayan ifade özgürlüğü, çeşitli araçlar ile düşünce ve kanaatleri açıklama, yorumlama; bilgi, haber ve eleştirilerin yayın ve dağıtım hakkını kapsar. Aynı zamanda düşüncenin iletilmesini ve dolaşımını gerçekleştirerek bireyin ve toplumun bilgilenmesini de sağlar” uyarılarını işaret etti. Haberin yayından kaldırılmasına karşı çıkılan gerekçeli kararda yer alan 11. maddede ise haberin içeriği özetle ama tüm gerçekliği ile verilirken, “kişilik haklarına saldırı” iddialarının aksine yatırımcıların aydınlatılmasına yönelik bir çalışma olduğu kesin ifadelerle izah edildi: 
“Söz konusu haberde Çemaş Şirketinin 2010 yılında halka arz edilerek borsaya giriş yapmasından haberin yayımlandığı tarihe kadar geçen süreçte Şirketin halka açıklık oranlarındaki değişimle, Şirket hisselerinin fiyatlarındaki artışlar ve azalışlar analiz edilmiştir. Söz konusu haberde Çemaş şirketinin halka arz işlemlerindeki bazı hareketlere dikkat çekilmekte ve Şirket hisselerinin ilk halka arz tarihinden daha aşağıda olması şüphe ile karşılanmaktadır. Haberde ayrıca Çevik Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı’nın yazının yayımlandığı tarihte borsada hileli yönlendirme yapan bir örgüte üye olmaktan yargılandığı iddia edilmektedir. Haberde son olarak Çemaş şirketinin bazı varlık alımları ve sermaye artırımları sıralanmakta ve Şirketten yapılan bazı açıklamalarla birlikte analiz edilmektedir.” 

HABER KİŞİSEL SALDIRI İÇERMİYOR

51. maddedeki açıklama ise davacıların, ‘kişisel saldırı’ iddialarını rafa kaldırdı: “Söz konusu yazıda Şirket hisselerinin fiyatlarındaki azalmaların şüpheli bulunduğu ifade edilmiş ve bazı değerlendirilmeler yapılmıştır. Keyfi kişisel saldırı oluşturacak kaba hakaret içermeyen bu değerlendirmelere ilişkin olarak söz konusu yazıda yeterli olgusal temelin bulunduğu da kabul edilmelidir.”
“Başvuruya konu olan yazıda hisseleri halka arz edilmiş olan Şirket ile aracılık hizmetleri yapan diğer şirkete ilişkin iddia ve değerlendirmelerin, toplumu yakından ilgilendiren ve kamu yararı bulunan ticari ifadeler olduğu açıktır” görüşünün paylaşıldığı 53. maddede, devamla, “Herhangi bir gerekçeye dayanmaksızın kamuoyunu yakından ilgilendiren görüşlerin yayılması olanağının ortadan kaldırılması “sansür” anlamına gelir” denildi. 

İNTERNET GAZETECİLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ BİR KARAR

İfade özgürlüğü ile basın özgürlüğü arasındaki birbirinden ayrılmaz nitelikte ilişki çerçevesinde, demokrasilerde çoğulculuğun korunması için “gözetleyici” görevini yerine getiren basına daha ayrıntılı güvenceler getirdiği de yadsınamaz olduğunun altı çizilen karar, aynı zamanda internet haberciliği için de çok önemli bir misyon taşıyor. Kararda bu konuda ayrıca, “Haber ve fikirlerin iletilmesinde ve alınmasında önemli bir işlev gören internet, Anayasa’nın 26. Maddesi’nde düzenlenen ifade özgürlüğünün güvencesi altındadır. Nitekim Anayasa Mahkemesi internet erişimine yönelik bir müdahalenin ifade özgürlüğü kapsamında incelenmesi gerektiğini kabul etmiştir” denildi. 
11.11.2105 tarihli oybirliği ile alınan Anayasa Mahkemesi Genel Kurul Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.

KİŞİLİK HAKLARINA SAYGILI YAYINCILIĞA DEVAM

Habercilikte hassasiyet ve titizliğin temsilcisi Borsagundem.com olarak, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kişilik haklarına saygılı, kamu yararını gözeten, toplumun bilgi edinme hakkına hizmet eden yayıncılık anlayışımızı devam ettireceğiz. 

Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/yuce-mahkeme-borsa-gundemi-hakli-buldu/459721