Yazdır

Bankalar gayrimenkulleri satışa çıkardı

Tarih: 30 Kasım 2015 - 14:11

İmpo İmar Araştırması, bankalar portföylerinde yer alan gayrimenkullerin uygun fırsatlar sunduğunu açıkladı

Türkiye'de faaliyet gösteren bankalar portföylerinde yer alan gayrimenkullerini satışa çıkardı. Türkiye'nin farklı noktalarında uygun koşullarda mülk sahibi olmak isteyenler için çeşitli fırsatlar sunan bu operasyonun hacmi milyar lirayı aşıyor.
 
İmpo İmar ekiplerinin yaptığı araştırmaya göre,  sadece aktif büyüklüğünde ilk 10 sırada yer alan bankaların satışa çıkardığı gayrimenkullerin toplam bedeli yaklaşık olarak 976 milyon lira seviyesinde bulunuyor.
 
Bazı bankaların portföyünde binli sayılarla ifade edilecek miktarda mülk yer alırken, sadece 10 bankanın satışa sunduğu mülk sayısı 5 binin üzerine çıkıyor. Sözkonusu mülkler arasında 10 milyon liralık fabrika,  5 milyon liralık villa gibi tek kalemde büyük hacimler oluşturabilecek gayrimenkullerin yanı sıra 4 bin liralık arsa, 5 bin liralık bağ gibi küçük ölçekli mülkler de bulunuyor.
 
Bu dağınık ve yüklü gayrimenkul operasyonu son dönemlerde banka yönetimlerinin Türkiye'nin her noktasına dağılan yüzlerce sayıdaki mülkün takibini yapmak için özel çaba sarfetmesini gerektiriyor.
 
Kontrolü Zor Bir Operasyon
 
Bankalar ve holdingler gibi yüklü gayrimenkul portföyüne sahip olanlar için gayrimenkul takip sistemi İmpomes'i hayata geçiren İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, bankalar açısından satışa çıkardıkları gayrimenkulleri takip etmelerinin oldukça önemli olduğunu söyledi.
 
Oflaz, "Sözkonusu mülklerin üzerinde şerh olup olmaması, işgal edilip edilmemesi, imar durumlarındaki değişiklik gibi her güncel gelişme, satıştaki mülklerin değerini ve satışını etkileyebilecek türden. Bu nedenle bankacıların son dönemde adeta emlakçı titizliğinde bu mülklerini takip etmesi gerekiyor. Ancak ortaya koyduğumuz bu rakamlar, operasyonun onlar açısından da kontrolünün zorlaştığını düşündürüyor. Örneğin 10 banka arasında en az mülkü olanın bile elinde 157 adet ve Türkiye'nin her yerine dağılmış, farklı türlerde gayrimenkul bulunuyor. En fazla mülkü olan bankada ise bin 389 adet gayrimenkulün satışta olduğu görülüyor. Sözkonusu banka yaklaşık olarak 214 milyon liralık bir operasyonu tamamlamaya çalışıyor. 
 
Mülklerden herhangi birinde gözden kaçabilecek bir imar değişikliğinin bankayı hak kaybına uğratma ihtimali nedeniyle bankacıların bir yandan satışla bir yandan da mülklerin kendisiyle ilgilenmesi gerekiyor. Bu da çok kolay bir operasyon değil… " dedi.
 
Sistem Mülk Dedektifi Gibi Çalışıyor
 
İmpomes yazılımı ile sadece holdinglerin değil, bu tür operasyonu yönetmek durumunda kalan bankaların da mülk takip işlerini kolaylaştırdıklarını anlatan İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, 2 ayda bir yaptıkları raporlama ile mülklerin gerçek fotoğrafını ortaya koyan birer mülk dedektifi gibi çalıştıklarını vurguladı.
 
Yaklaşık 5 yıl önce hayata geçen İmpomes sisteminde halen, aralarında Türkiye'nin en büyük 100 şirketi arasına giren bazı kurumların da sahibi bulunduğu 5 binden fazla gayrimenkulün takibi yapılıyor. Hüseyin Oflaz, 2016 yılında 7500 adet gayrimenkülü takip etmeyi hedeflediklerini belirterek şunları söyledi:
 
  "Web tabanlı mülkiyet erişim sistemi İmpomes, mülk sahibinin Türkiye'nin her yerindeki mülklerini internet üzerinden takip ederek, yapılaşma, değişen imar planları ve vergilerden haberdar olmasını sağlıyor. Yatırımcı gelişmelerden zamanında haberdar olabildiği için yasal süresinde itirazını gerçekleştirebiliyor. Vergilerini atlamadığı için ceza ödemiyor. Bilgi sahibi olduğu gelişmeyle ilgili bir kaotik durum oluşmuşsa, İmpo ekibinden profesyonel destek alabiliyor.
 
Yakın dönemde mülkünü elden çıkarmak niyetindeyse, mülkün en güncel değerini öğrenmek için kapı kapı dolaşıp araştırma yapması gerekmiyor, çünkü mülküne dair en güncel raporlara düzenli aralıklarla ulaşabiliyor. Mülküne dair işgalleri ya da belediyenin koyduğu şerhleri erkenden öğrenebiliyor. Örneğin bir gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi, elindeki mülk üzerine gayrimenkul geliştirmeye, proje gerçekleştirmeye karar verirse, en güncel verilere sahip olduğu için projesinde zaman kaybetmeden hayata geçebiliyor. Sadece mülkü değil etrafındaki mülkler konusunda da bilgi sahibi olduğu için yeni yatırım kararlarını hızlı alabiliyor."
Site adresi: https://www.finansingundemi.com/haber/bankalar-gayrimenkulleri-satisa-cikardi/459019